8423 latausta vuorokaudessa

6238 artikkelia

2023/05/10

Tšekin tasavalta toimittaa Ukrainalle kaksi Kub-ohjusjärjestelmää, kertoi České Noviny 10. toukokuuta. Tšekin presidentti Petr Pavel kertoi radiossa pitämässään haastattelussa, että Praha harkitsee myös Aero L-159 ALCA-hävittäjälentokoneiden lähettämistä Ukrainaan.

“On syytä miettiä, voisimmeko tarjota Ukrainalle L-159-koneitamme tietynlaisella uudelleenvarustelun näkymällä, sillä jopa suoranaisena ilmatuen antajana ne voisivat merkittävästi auttaa Ukrainaa vastaiskussa”, Pavel sanoi.

Kuitenkin Pavlin mukaan “ratkaiseva tekijä” Ukrainan voitossa Venäjää vastaan on riittävä määrä ammuksia ja sotilasvarusteita, koska “ratkaiseva osa taistelusta on käytävä maalla”.

Pavel lisäsi, että Tšekin tasavalta oli jo toimittanut Ukrainalle “noin sata tankkia ja yhtä monta panssaroitua ajoneuvoa”, České noviny kirjoitti.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimaisia liittolaisiaan toimittamaan F-16-hävittäjälentokoneitaan suojatakseen ilmatilaansa Venäjän hyökkäyksiltä ja vahvistaakseen tulevaa vastaiskuaan. Kuitenkin länsimaat ovat tähän mennessä hylänneet ajatuksen.

Kriitikot väittävät, että liittolaisten kieltäytyminen toimittaa Ukrainalle F-16-, Typhoon- ja Dassault-hävittäjälentokoneita ja pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia voisi estää Kiovan käynnistämästä vastaiskua ja vapauttamasta lopun Ukrainan alueesta. Ukrainan puutteelliset kehittyneet lentokoneet ja ohjukset todennäköisesti pitkittävät Venäjän hyökkäystä.

Pavelin mukaan länsimaat eivät ole toimittaneet moderneja hävittäjälentokoneita tähän mennessä, koska koulutus vie aikaa, mutta myös siksi, että teknologiassa on “salaisia järjestelmiä”, joita ei voi riskiä joutua Venäjän käsiin.

“Mutta tiedän, että neuvottelut ovat käynnissä, emmekä hämmästyisi, jos lopulta Ukraina saisi joitain F-16:ia, ehkä osa tästä laitteistosta purettuna”, Pavel sanoi.


Satunnainen: