2023/05/18

Viro’n parlamentti hyväksyi lausuman Ukraina’n NATO-jäsenyyden tukemiseksi 17. toukokuuta.

Lausumassa kehotetaan NATO-liittolaisia kutsumaan Ukraina liittoumaan ja muotoilemaan “selkeitä ja yksiselitteisiä toimia” nopeuttaakseen liittymisprosessia heinäkuun NATO-huippukokouksessa.

“Ukrainan voitto Venäjää vastaan käydystä hyökkäyssodasta ja sen myöhempi liittyminen NATOon on ainoa tapa varmistaa sääntöihin perustuva maailmanjärjestys, kestävä rauha ja Euroopan demokraattisten maiden turvallisuus”, parlamentti kirjoitti.

Puolan senaatti hyväksyi aiemmin samanlaisen päätöslauselman. Senaattorit tukivat Ukrainan nopeutettua NATO-jäsenyyttä Ruotsi’n ja Suomen esimerkin mukaisesti.

Ukraina haki nopeutettua NATO-jäsenyyttä 30. syyskuuta sen jälkeen kun Moskova ilmoitti liittävänsä neljä Ukrainan aluetta. Kuitenkin kun Venäjän sota Ukrainaa vastaan jatkuu, maan mahdollisuudet NATO-jäsenyyteen näyttävät pysyvän alhaisina.

NATO:n pääsihteeri Jens Stoltenberg korosti haastattelussa 15. toukokuuta, että Ukrainan voitto Venäjä’stä olisi lähtökohta etenemiselle NATO-jäsenyyden suhteen.

Heinäkuussa Vilnassa pidettävässä NATO-huippukokouksessa todennäköisesti käsitellään usean vuoden ohjelmaa, joka koskee sitä, miten puolustusliitto voi auttaa Ukrainaa “siirtymään neuvostoaikaisista standardeista, doktriineista ja varusteista”. Tämä auttaa myös liittymisprosessissa, kertoi Stoltenberg.

Virallisten lähteiden mukaan NATO ei tule lähettämään muodollista kutsua Ukrainalle liittyä liittoumaan huippukokouksessa, Washington Postin haastattelemat viralliset lähteet kertoivat.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 04:56.13