12580 latausta vuorokaudessa
10127 artikkelia


Ukrainan talous ja yhteiskunta ovat vakavassa vaarassa, elleivät EU ja USA hyväksy lisärahoitusta pian, varoitti varapääministeri ja talousministeri Yuliia Svyrydenko Financial Timesin haastattelussa 27. joulukuuta. Jos uutta tukea ei tule, Ukrainan saattaa olla pakotettu priorisoimaan puolustusmenojaan palkanmaksun sijaan. Tämä tarkoittaisi viivästyksiä 500 000 julkisen sektorin työntekijän ja 1,4 miljoonan opettajan palkanmaksussa sekä uhkaa 10 miljoonan eläkeläisen toimeentulolle.

Yhdysvaltain kongressi on kuukausien kiistelyn jälkeen jumissa 61 miljardin dollarin rahoituspaketin kanssa, ja Unkari on estänyt 55 miljardin dollarin neljän vuoden EU-rahoituspaketin hyväksymisen. Svyrydenko korostaa, että kansainvälisen yhteisön tuki on äärimmäisen kriittistä ja sitä tarvitaan pikaisesti. Ilman ulkomaista apua maan talous voi joutua turvautumaan keskuspankin varojen siirtelyyn tai lainanottoon, mikä voisi johtaa inflaation kiihtymiseen ja talouden epävakauteen, varoittaa Financial Times länsimaisten viranomaisten lausuntoihin viitaten.

Taloudellisen kriisin syveneminen voisi heikentää Ukrainan taloutta ja veropohjaa entisestään, lisäten maan riippuvuutta ulkomaisesta tuesta. EU:n johtajat odottivat yhteisymmärrystä Ukrainan tulevasta taloudellisesta tuesta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta Unkari on kieltäytynyt tukemasta neljän vuoden rahoituspakettia.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba toivoi EU:lta päätöstä rahoitustuesta tammikuun loppuun mennessä, ja EU harkitsee velkaan perustuvaa 20 miljardin euron suuruista suunnitelmaa, jolla pyritään ohittamaan Unkarin veto. Valkoinen talo toivoo, että kongressi hyväksyy Ukrainalle 61 miljardin dollarin rahoituspyynnön tammikuussa. Tämä on kriittistä, jotta tuki Ukrainalle jatkuu. Seurauksena on jännittynyt odotus ja taistelu sekä talouden että poliittisen tuen varmistamiseksi Ukrainalle sen kohtaamien haasteiden keskellä.


Satunnainen:


Vastaavia: