10174 latausta vuorokaudessa

8532 artikkelia

2023/06/16

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tukenut Pohjois-Atlantin liiton (NATO) pääsihteeri Jens Stoltenbergin ehdotusta siitä, että Ukrainan ei tarvitse toteuttaa “jäsenyyden toimintasuunnitelmaa” (membership action plan, MAP) liittyäkseen NATOon, kertoo Axios-lehti, joka siteeraa kahta asiaan perehtynyttä lähdettä.

Jäsenyyden toimintasuunnitelma tarkoittaa maan arviointia vaiheittain sen täyttäessä tiettyjä NATO-jäsenyyden kriteerejä, mikä voi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Mikäli Stoltenbergin ehdotus hyväksytään muiden liittolaisten toimesta, Ukraina seuraisi uuden jäsenen Suomen jalanjälkiä, sillä Suomi ei käynyt läpi jäsenyyden toimintasuunnitelmaa.

Aluksi Biden kuului niihin, jotka eivät halunneet mennä pidemmälle kuin 2008 Bukarestin NATO-huippukokouksessa annetut sitoumukset siitä, että Ukraina liittyisi jonain päivänä allianssiin, kirjoittaa Axios.

Kuitenkin Bidenin ja Stoltenbergin keskustelussa 13. kesäkuuta NATO-pääsihteeri ehdotti ilmeisesti julistettavaksi, että Ukraina on edistynyt jäsenyyden suhteen eikä tarvitse käydä läpi muiden Itä-Euroopan maiden jäsenyyden toimintasuunnitelmaa.

Yksinkertaistettu menettely vaatisi silti Ukrainaa toteuttamaan uudistuksia, mutta toisin kuin Itä-Euroopan liittolaiset toivoisivat, se ei asettaisi minkäänlaista aikataulua Ukrainan liittymiselle, kirjoittaa ensimmäisenä asiasta raportoinut Washington Post.

Axiosin lähteen mukaan Biden tuki Stoltenbergin ehdotusta ja pyrki löytämään kompromissiratkaisun, joka sopisi sekä Kiovalle että kaikille liittolaismaille.

Ukraina haki NATO-jäsenyyttä syyskuussa 2022, puoli vuotta täyden mittakaavan Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Ukrainan liittyminen NATOon on ollut keskustelujen ja erimielisyyksien aiheena useiden kuukausien ajan.

Huhtikuussa Stoltenberg totesi, että kaikki jäsenet ovat sopineet siitä, että Ukraina liittyy lopulta allianssiin, kun sota päättyy. Kuitenkin aiemmin tässä kuussa presidentti Volodymyr Zelensky sanoi, että Vilnan kokoukseen ei ole “mitään järkeä” osallistua, ellei allianssi tarjoa jäsenyyskutsua tai “jonkinlaista signaalia”.


Satunnainen:


Vastaavia: