Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän suhteen kuuntelun ja ymmärtämisen tarve korostuu EU komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Viro’n pääministerin Kaja Kallaksen puheissa. Von der Leyen on todennut, että EU:n olisi pitänyt kuunnella Baltia’n maita ja Puola’a enemmän Venäjä’n suhteen. Kallas puolestaan kertoo iloitsevansa siitä, että heitä kuunnellaan enemmän, mutta huomauttaa samalla, että Viro on ollut EU:n ja Naton jäsen jo 20 vuoden ajan.

Vaikka Euroopassa ymmärretään tilanne, se ei aina johda konkreettisiin toimiin. Kallas kertoo törmänneensä edelleen ylimielisiin asenteisiin, joissa muut valtiot katsovat tietävänsä paremmin. Viro on kuitenkin jo kokeillut näitä tapoja, joten Kallas vastaa näille valtioille, että heidänkin tulisi kuunnella Viroa.

Kallas toistaa saman viestin myös Kööpenhaminan demokratia’kokouksen osallistujille. Hän korostaa, että Venäjä on hylkiövaltio, joka tulee eristää. Ajatus paluusta vanhaan toimintatapaan Venäjän kanssa ei ole mahdollinen. Kallas painottaa, että Venäjään kohdistettavan paineen tulee kasvaa eikä vähetä.

Viron pääministeri korostaa, että vastuu sodan lopettamisesta kuuluu yksinomaan Venäjälle. Sota päättyy, kun Venäjä ymmärtää sen olleen virhe. Kuten he tajusivat Afganistan’in sodassa, he eivät voi voittaa. Kun Venäjä ymmärtää, ettei se voi voittaa tätä sotaa, se lopettaa.

Kallas korostaa myös Ukraina’n tukemisen tärkeyttä. Hän painottaa valmiutta kulkea koko ajan Ukrainan rinnalla ja tukea sitä tarvittaessa. Hän kehottaa myös heräämään uuteen todellisuuteen Venäjän suhteen ja uskoo, ettei tilanne mene ohi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö