2023/05/25

Venäjän tilanne on jälleen kerran noussut otsikoihin, kun Novaja Gazeta ja Volya-mediat ovat raportoineet tapahtumista, jotka saavat hymyn karehtimaan huulille. Vedoten omiin “luotettaviin” lähteisiinsä, nämä tiedotusvälineet väittävät, että Venäjä käytti Vapaan Venäjän legioonaa ja Venäjän vapaaehtoisjoukkoja vastaan omia erikoisyksiköitään. Nimittäin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n alaisia terrorismin vastaisia yksiköitä “Vympel” ja “Alfa”. Mutta tämä ei ole vielä kaikki mikä naurattaa – nämä yksiköt lensivät suoraan Moskovasta Belgorodin alueelle toukokuun 23. päivän vastaisena yönä!

Tietenkin molempien yksiköiden johto kielsi tällaisen toiminnan tapahtuneen ja väitti niiden pysyneen kiltisti Belgorod’in lentokentällä. Kuten arvata saattaa, myös alueen paikallisviranomaiset ilmoittivat operaation peruuntumisesta, joka oli väitetysti määrä alkaa 22. päivän iltana. No, mitäs nyt sitten tapahtuikaan?

Käytön kieltäminen ei toisaalta ole kovinkaan yllättävää. Historia opettaa meille, että näitä yksiköitä on aikanaan käytetty Tšetšeniassa, ja niiden taisteluissa kärsimät tappiot olivat mittavat. Joten ei ole mikään ihme, että johtajat haluavat peitellä näiden yksiköiden käyttöä. Voin kuvitella heidän ajattelevan: “Ei taas niitä samoja virheitä!”

Mutta miksi Venäjän legioonaa ja vapaaehtoisjoukkoja vastaan käytettiin juuri Vympeliä ja Alfaa? Vuonna 1998 perustetut yksiköt kuuluvat FSB:n alaisuuteen, ja niiden päätehtävänä on suojata strategisia kohteita ja vapauttaa panttivankeja. Ne ovat ikään kuin poliisin erikoisyksiköitä, eivätkä varsinaisia sotilasjoukkoja. Joten niiden käyttö sotatoimissa ei sovi niiden profiiliin. Se on kuin yrittäisi naulata vasaralla tuhansia euroja maksavaa mikroskooppia!

On hieman huvittavaa ajatella, että ainoat taistelukykyiset joukot Belgorodin alueella koostuvat noin 3 200 motorisoidun jalkaväkiyksikön sotilaasta. Tosin “motorisoidun” sanan käyttöön liittyy omat epäilyksensä, sillä joukoilla on vain 20 ajoneuvoa. Tämä saa yksikön muistuttamaan enemmän ensimmäisen maailmansodan jalkaväkeä kuin nykyaikaista motorisoitua joukkoa. Ehkä heidän taktiikkansa perustuu juoksuun ja huutoon sen sijaan, että he lähtisivät taisteluun moottoriajoneuvoilla.

Kaiken tämän perusteella voimme päätellä, että Venäjän tilanne ei näytä kovin valoisalta. Jos Kreml joutuu lähettämään terrorismin vastaisia yksiköitä Belgorodiin, se vain vahvistaa Vapaan Venäjän legioonan väitettä siitä, että Venäjän federaatio on täysin suojaton #Moskova’ssa. Käytännössä kaikki sotavoima on keskittynyt Ukrainaan. Tämä herättää kysymyksen: onko Belgorodista tulossa uusi sotatanner? Vai onko tämä vain käytännön esimerkki siitä, että Venäjällä ei ole enää tarpeeksi joukkoja, jotta ne voivat suorittaa sotatoimia kunnolla Ukrainaa vastaan?

Yksi asia on kuitenkin selvä: Venäjän tilanne jättää meidät kaikki ihmettelemään ja nauramaan.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Uusimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/26 22:20.27