2023/05/25

Norja on ilmaissut valmiutensa auttaa kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjien käyttöön, kertoi Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram keskiviikkona Reuters’in haastattelussa. Tämä tiedotus tulee Yhdysvaltain presidentti Joe Biden’in perjantaisen lausunnon jälkeen, jossa hän ilmaisi tukevansa koulutusohjelmia, joiden avulla ukrainalaiset lentäjät opetetaan lentämään F-16-hävittäjillä. Ukraina’n presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan vakuutti, että näitä hävittäjiä ei käytettäisi iskuihin Venäjä’n maaperälle.

Norjan hallitus on ilmoittanut tukensa tälle aloitteelle ja se harkitsee parhaillaan, miten maa voi osallistua yhdessä liittolaistensa ja kumppaneidensa kanssa. Norjan pitkäaikainen yhteistyö USA:n kanssa sekä sen huomattava kokemus F-16-hävittäjien käytöstä tekevät siitä luontevan yhteistyökumppanin Ukrainan lentäjien kouluttamiseen.

Tällainen koulutusohjelma voi olla merkittävä edistysaskel Ukrainan puolustuskyvyn vahvistamisessa. F-16-hävittäjät ovat nykyaikaisia monitoimihävittäjiä, jotka tarjoavat tehokkaan ilmaherruuden ja monipuoliset taistelukyvyt. Ukrainan lentäjien kouluttaminen näiden hävittäjien käyttöön voi parantaa merkittävästi Ukrainan ilmavoimien suorituskykyä ja kykyä puolustautua mahdollisia uhkia vastaan.

Ukrainan ja Venäjän välillä on ollut sota erityisesti Itä-Ukrainan alueella vuodesta 2014 lähtien. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tämän vuoksi Ukrainan kyky puolustautua on ollut erityisen tärkeää kansainväliselle yhteisölle. Norjan ja muiden liittolaisten tuki Ukrainan puolustusvoimille vahvistaa maan asemaa ja antaa toivoa ratkaisun saavuttamisesta, eli Venäjän häviöstä.

Norjan aloite kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjille on osa laajempaa kansainvälistä ponnistelua tukea Ukrainaa sen pyrkimyksissä turvata oma alueellinen koskemattomuutensa. Kansainvälisen yhteisön on tärkeää osoittaa solidaarisuutta ja tarjota apuaan Ukrainalle sen vaikeassa tilanteessa.

Norjan puolustusministeriön päätös auttaa kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjien käyttöön on rohkaiseva merkki maiden välisestä yhteistyöstä ja sitoutumisesta turvallisuuden edistämiseen. Tällainen koulutusohjelma voi edistää vakautta ja rauhaa alueella sekä auttaa Ukrainaa vahvistamaan puolustuskykyään.


Satunnainen:


Vastaavia: