8456 latausta vuorokaudessa

6263 artikkelia

2023/05/30

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jälleen kerran käyttänyt terävää kieltä syyttäessään länttä. Lavrov esitti tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan jyrkkiä väitteitä lännen tuesta “kansanmurhalle” Ukrainassa. Hänen mukaansa länsi tukemalla presidentti Volodymyr Zelenskyi’n rauhansuunnitelmaa tuhoaa kaiken venäläisen Itä-Ukrainassa ja Krimin niemimaalla.

On kuitenkin huomionarvoista, että Lavrov ei tarjonnut minkäänlaisia todisteita väitteidensä tueksi. Venäjä miehitti laittomasti Krim’in niemimaan yhdeksän vuotta sitten vastoin kansainvälistä oikeutta. Lisäksi Venäjä aloitti viime vuoden helmikuussa laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Tämän vuoden maaliskuussa kansainvälinen rikostuomioistuin antoi pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putin’ille. Syynä pidätysmääräyksille oli ukrainalaisten lasten varastaminen ja sotarikokset Ukrainassa. Näin ollen Lavrovin syytökset länttä kohtaan vaikuttavat pikemminkin yritykseltä siirtää huomio pois Venäjän omista rikkomuksista ja vastuusta.

Venäjän ulkoministerin tapa esittää syytöksiä ilman todisteita kuvastaa hänen pitkäaikaista tyyliään. Lavrov on tunnettu provosoivista lausunnoistaan ja tavanomaisesta diplomaattisen käytöksen puutteesta – voisi jopa kutsua juntiksi. Hänen jatkuvat syytöksensä ja provokaationsa ovat vain osa Venäjän strategiaa, jonka tarkoituksena on hämmentää ja jakaa länttä.

Länsimaat eivät kuitenkaan saisi antaa periksi tällaisille provokaatioille. On tärkeää pitää mielessä Venäjän toiminnan todellinen luonne Ukrainassa ja muilla alueilla. On myös olennaisen tärkeää tukea Ukrainaa ja sen pyrkimyksiä palauttaa alueellinen koskemattomuus ja suvereniteetti.

Venäjän ulkoministerin huomiot ja väitteet eivät saa varjostaa todellisuutta. Ukrainan #kansanmurhan# sijaan on tärkeämpi keskittyä Venäjän laittomaan toimintaan ja sen seurauksiin. Kansainvälisen yhteisön tulee jatkaa painostusta Venäjää kohtaan ja vaatia vastuullisuutta sen toimista. Ainoastaan siten voidaan edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta Ukrainassa ja muualla maailmassa.


Satunnainen: