10472 latausta vuorokaudessa
9446 artikkelia

2023/06/03

Vladimir Putin on epäonnistunut hämmästyttävällä tavalla

Suomen-vierailulla oleva Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken arvosteli Venäjän presidentti Vladimir Putinia hänen epäonnistumisistaan Ukrainan hyökkäyssodassa. Puhuessaan Helsingin kaupungintalolla perjantaina, Blinken listasi Putinin strategisen katastrofin tapoja, jotka ovat heikentäneet Venäjää ja tehneet siitä ”tyyppiesimerkin epäonnistumisesta”.

Blinken korosti, että Venäjä on nyt geopoliittisesti ja sotilaallisesti heikommassa asemassa kuin ennen sotaa. Hänen mukaansa tämä ei ole sattumaa, vaan se johtuu Ukrainan sinnikkyydestä ja sen liittolaisten tuesta.

Blinken huomautti, että Putin on käyttänyt kaksi vuosikymmentä Venäjän armeijan modernisoimiseen, ja maassa on oltu ylpeitä sen ajatellusta asemasta maailman toiseksi vahvimpana asevoimana.

“Nyt monien mielestä Ukrainassa se on toiseksi vahvin armeija”, Blinken totesi lainaten yleistä vitsiä.

Venäjä on kärsinyt suuria tappioita rintamalla, ja Blinkenin kuvaamana Venäjä on lähettänyt aalto toisensa jälkeen venäläissotilaita “lihamyllyyn”.

Tappiot eivät rajoitu vain sotilaallisiin seurauksiin, vaan ne näkyvät myös energiamarkkinoilla, taloudessa ja aivovuotona. Blinkenin mukaan Venäjä on menettänyt suuren osan aiemmista kaasumarkkinoistaan Euroopassa, eikä niitä voida enää palauttaa.

“Hänen mukaansa Venäjän talous on nyt varjo siitä, mitä se oli, ja vain palanen siitä, mitä se olisi voinut olla”, Blinken sanoi.

Lisäksi Venäjä on menettänyt geopolitiikassa tukea muun muassa YK:ssa, ja Kiina on ottanut etäisyyttä Venäjästä ainakin julkisesti.

“Kahdenvälinen yhteistyö näyttää yhä enemmän yksipuoliselta”, Blinken totesi.

Blinkenin mukaan Venäjä on nyt eristetty kansainvälisessä politiikassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja tätä osoittavat muun muassa hyökkäyssotaa tuomitsevat päätöslauselmat YK:ssa.

Venäjän tappioihin kuuluu myös Naton uudistuminen, joka on tapahtunut Venäjän uhkan kasvun seurauksena. Blinken viittasi Itä-Euroopan puolustuksen vahvistamisen lisäksi Suomen ja Ruotsin mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Blinken vertasi Putinin nykyistä hyökkäyssotaa Suomen talvisotaan, jossa Venäjä, samoin kuin Ukrainassakin, uskoi aluksi voittavansa nopeasti.

Blinken vakuutti Yhdysvaltain ja muiden länsiliittolaisten pysyvän tuen Ukrainalle ja korosti, että Ukrainalla on kohtalonsa vahvasti omissa käsissään.

“Ukrainan ei tule vain selvitä, vaan menestyä”, hän sanoi viitaten maan jälleenrakentamiseen ja demokratian kehittämiseen.

Puheensa loppupuolella Blinken ilmoitti haluavansa puhua suoraan Venäjän kansalle.

“Yhdysvallat ei ole vihollisenne.”

Hän viittasi Yhdysvaltain ja Venäjän väliseen rauhanomaiseen yhteistyöhön vuosikymmenten ajan. Kuitenkin Yhdysvallat ei voi päättää venäläisten kohtalosta näiden puolesta, ja Blinken muistutti, että Venäjän kansa päättää omasta tulevaisuudestaan.


Satunnainen:


Vastaavia: