10144 latausta vuorokaudessa   9096 artikkelia

2023/06/05

Itämeren alueella on käynnistynyt hulvaton merioperaatio, kun Euroopan meriturvallisuusvirasto (EMSA) yhdessä Suomen, Latvian ja Viron rannikkovartiostojen kanssa päättivät tehdä kesästä merellisen seikkailun. Tämä monialainen operaatio kestää koko kesän ja sen tarkoituksena on tukea meriturvallisuutta, etsintä- ja pelastustoimintaa, rajavalvontaa, kalastuksenvalvontaa, merivalvontaa sekä ympäristönsuojelua ja ympäristöuhkiin reagointia Itämeren pohjois-, keski- ja länsiosissa.

EMSA ja Rajavartiolaitos kertovat, että Itämeri on yksi EU:n tärkeimmistä merialueista, jossa liikkuu valtava määrä aluksia. Öljykuljetuksia, rahtiliikennettä, matkustajalauttoja, kalastusaluksia ja huviveneitä seilaa sen vesillä päivittäin. Erityisesti pohjoinen Itämeri on merenkululle haastava alue, ja tämä operaatio pyrkii parantamaan turvallisuutta juuri siellä.

EMSA johtaa Itämeri-operaatiota yhdessä Euroopan kalastuksenvalvontaviraston (EFCA) ja Euroopan raja- ja merivartioviraston (Frontex) kanssa. Operaation aikana EMSA tarjoaa päivittäisen reaaliaikaisen tilannekuvan yli 1 200 havaitusta aluksesta kaikille osallistuville maille. Lisäksi operaatio hyödyntää algoritmeja, jotka havaitsevat alusten normaalista poikkeavat liikkumismallit alueella.

Hauskaa tässä merellisessä seikkailussa on se, että osallistuvat valtiot voivat pyytää meriturvallisuusvirastolta satelliittikuvia öljyvuotojen seurantaan ja havainnointiin. EMSA:n öljyvuotojen seuranta- ja havainnointipalvelu CleanSeaNet tarjoaa kuvia merialueista sekä päivällä että yöllä. Tämä palvelu voidaan täydentää merivalvontapalvelun satelliittikuvilla.

Lisäksi EMSA tarjoaa valvontalaitteiden tukikohdan Viron Saarenmaalla, jossa käytetään kauko-ohjattavia ilma-aluksia RPAS-palvelun kautta. Tämä palvelu tuo lisää valvontavalmiuksia kaikille kolmen osallistuvan jäsenvaltion viranomaisille.

RPAS-järjestelmän operatiivinen johto siirtyy aina sille maalle, jonka rajan yli alus ylittää. Lentoja voidaan seurata reaaliaikaisesti johtokeskuksista, kuten Suomen rajavartiolaitoksen merivartiostojen johtokeskuksista, Tallinnan yhteisestä pelastuskoordinointikeskuksesta Virossa ja Riian meripelastuskoordinointikeskuksesta Latviassa.

EMSA:n pääjohtaja Maja Markovčić Kostelac on innoissaan tästä merellisestä seikkailusta ja korostaa rannikkovartiointitehtävien tärkeyttä turvallisuuden varmistamisessa. Hän uskoo, että tämä operaatio vahvistaa yhteistyötä, tiedonvaihtoa ja valmiuksien jakamista rannikkovartiostotoimintojen kesken.

Operaatioon osallistuvat valtiot voivat myös pyynnöstä saada käyttöönsä kauko-ohjattavia vedenalaiseen toimintaan tarkoitettuja ROV-laitteita. Näitä laitteita voidaan hyödyntää turvallisuustutkimuksessa ja ympäristönsuojelussa.

Koko kesän kestävä Itämeri-operaatio tulee tarjoamaan runsaasti jännitystä ja huumoria näille kolmelle osallistuvalle valtiolle. Toivottavasti tämä meriseikkailu auttaa varmistamaan turvallisuuden ja ympäristönsuojelun Itämerellä.

Ja niin… taitaa olla parempi Venäjän pitää ne sukellusveneensä liikkeessä – pysähtyminen kaasuputkien tai sähkölinjojen lähettyville ei enää kannata…


Satunnainen:


Vastaavia: