Lukuaika: < 1 minuutti

Ukraina on kärsinyt Venäjän hyökkäyksestä jo useiden vuosien ajan. Sodan alkuvaiheessa Venäjän joukot valtasivat alueita Ukrainasta ja ottivat sotavankeja. Kuitenkin viime aikoina Ukraina on onnistunut vapauttamaan merkittävän määrän sotavankeja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tiistaina, että Ukraina on saanut takaisin noin 2 500 sotavankia Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Näistä noin 370 on siviilejä, jotka ovat joutuneet sotavangiksi sodan aikana. Tieto perustuu muun muassa uutissivusto The Kyiv Independentin välittämään tietoon.

Zelenskyi myös mainitsi, että Ukrainan viranomaisilla ei ole täyttä tietoa siitä, kuinka monta ukrainalaista on edelleen sotavankeina, koska Venäjä ei jaa näitä tietoja. Tämä vaikeuttaa tilanteen kokonaiskuvan hahmottamista ja vaikeuttaa ponnisteluja vapauttaa jäljellä olevat vangit.

Toukokuun aikana Ukraina onnistui saamaan takaisin ainakin 106 Bahmutia puolustanutta sotavankia vankienvaihdon myötä. Lisäksi noin 45 Mariupolin Azovstal-tehdasalueen puolustajaa vapautettiin erikseen. Nämä vapauttamiset ovat merkittäviä edistysaskelia Ukrainalle, mutta on edelleen paljon työtä tehtävänä, jotta kaikki vangit saadaan kotiin.

Ukrainan ja Venäjän välillä on jatkuvia neuvotteluja sotavankien vaihdosta, mutta tilanne on monimutkainen ja vaikea. Ukraina jatkaa ponnistelujaan vapauttaakseen kaikki sotavangit ja saadakseen lisätietoa kadonneista ja vangituista kansalaisistaan. Kansainvälisen yhteisön odotetaan myös tukevan Ukrainaa tässä prosessissa ja painostavan Venäjää vapauttamaan kaikki vangitut ukrainalaiset.

Sotavankien vapauttaminen on tärkeä askel kohti rauhaa ja vakautta alueella. Se osoittaa Ukrainan sitoutumisen diplomaattisiin ja rauhanomaisiin ratkaisuihin konfliktin ratkaisemiseksi. Toivottavasti Ukraina ja Venäjä voivat löytää kestävän rauhanomaisen ratkaisun ja lopettaa väkivallan, jotta kaikki sotavangit voivat palata perheidensä luokse ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö