10556 latausta vuorokaudessa
9502 artikkelia

2023/07/24

UNESCO tekee ennakkotarkastuksen Venäjän hyökkäyksistä kärsineessä Odesassa.

Yhdistyneiden kansakuntien YK koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO tulee lähitulevaisuudessa vierailemaan Odesassa tehdäkseen ennakkotarkastuksen Venäjän hyökkäysten aiheuttamasta vahingosta, kertoi Ukrainan kulttuuriministeriö 24. heinäkuuta.

Odesan historiallinen keskusta sai UNESCO:n maailmanperintökohteen nimityksen tammikuussa 2023. Venäläiset ohjusiskut 22.-23. heinäkuuta yöllä aiheuttivat merkittävää vahinkoa alueelle, mukaan lukien kaupungin historiallinen katedraali.

Yksi siviili kuoli ja 21 loukkaantui, mukaan lukien neljä lasta.

Vähintään 44 rakennusta vaurioitui, kertoi presidentin toimiston varapäälikkö Oleksiy Kuleba, joista 25 oli historiallisia rakennuksia. Useita museoita on myös saanut osuman, mukaan lukien Odesan arkeologinen museo, Odesan merimuseo ja Odesan kirjallisuusmuseo.

UNESCO julkaisi lausunnon 23. heinäkuuta, jossa se korosti, että kulttuurikohteiden tahallinen tuhoaminen voi olla sotarikos, “kuten myös Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on tunnustanut – jossa Venäjän federaatio on pysyvä jäsen.”

UNESCO ilmaisi olevansa “järkyttynyt ja tuomitsee voimakkaimmin Venäjän joukkojen röyhkeän hyökkäyksen”. UNESCO:n mukaan “uskonnolliset rakennukset” olivat yksi syy siihen, miksi kaupungin keskusta ansaitsi tämän arvonimen.

4. huhtikuuta 2023 UNESCO:n pääjohtaja vieraili Odesassa tavatakseen kulttuurialan sidosryhmät.

UNESCO:n mukaan Odesan historiallinen keskusta “todistaa kaupungin erittäin monimuotoisista etnisistä ja uskonnollisista yhteisöistä, edustaen poikkeuksellista esimerkkiä interkulttuurisista vaihdoksista ja monikulttuurisesta kasvusta 1800-luvun itäeurooppalaisissa kaupungeissa.”


Satunnainen:


Vastaavia: