10987 latausta vuorokaudessa
9567 artikkelia

2023/06/09

Venäjä on aiheuttanut katastrofaalisen tuhon luonnolle räjäyttämällä Kakhovkan padon, ja presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maan kantavan täyden vastuun teoistaan. Hänen puheessaan maailman ympäristönsuojeluyhteisölle 8. kesäkuuta hän painotti, että kyseessä on tahallinen ja ihmisen aiheuttama luonnonkatastrofi, jota pahentavat jatkuvat venäläiset hyökkäykset evakuoituvia siviilejä vastaan.

Padon tuhoaminen on tuhonnut elämän yli 30 asutuksessa ja katkaissut pääsyn juomaveden lähteille sadoiltatuhansilta ihmisiltä, Zelensky kertoi. Tulvien seurauksena vesi ja maa saastuvat, ja laaja-alaisesti eläimistö ja kasvisto kuolevat. Vaikutukset eivät rajoitu Ukrainaan, sillä myrkylliset aineet kulkeutuvat joen mukana myös Mustallemerelle.

Ensimmäisenä toimenpiteenä kansainvälisen yhteisön on pelastettava niin monta ihmistä kuin mahdollista. Zelensky myönsi, että kansainväliset järjestöt ovat tarjonneet apua hallituksen hallitsemilla alueilla, mutta hän arvosteli niitä siitä, etteivät ne auta uhreja miehitetyillä alueilla.

Aiemmin tänään ulkoministeriö ilmoitti, että YK lähettää henkilöstöään Dnipro-joen miehitetylle vasemmalle rannalle, kunhan Venäjä takaa turvallisen kulkureitin.

Toisena toimenpiteenä Ukraina perustaa asiantuntijaryhmän, joka kokoaa kansainväliset ponnistelut saadakseen Venäjän täyteen vastuuseen luonnonkatastrofista.

Kolmantena asiana maailman yhteisön on estettävä pitkäaikaiset ympäristövahingot, jotka voivat aiheutua padon murtumisesta.

Venäjän joukot tuhosivat Kakhovkan padon 6. kesäkuuta aiheuttaen laaja-alaisen ympäristö- ja humanitaarisen katastrofin.

Aiemmin 8. kesäkuuta Khersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin kertoi, että 600 neliökilometriä aluetta oli veden alla. Ennen 8. kesäkuuta klo 20.45 paikallista aikaa Khersonin alueen tulvatuilta alueilta oli evakuoitu 2 339 ihmistä, joista 120 oli lapsia.


Satunnainen:


Vastaavia: