Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 36595 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/06/12

Kokeellinen rokote näyttää lupaavalta aggressiivisen aivokasvaimen uusiutumisen viivästyttämisessä. John Wishman diagnosoitiin syksyllä 2020 glioblastoomaksi, joka on aivojen tappavin syöpämuoto.

Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin hän matkustelee ja nauttii elämästä edelleen – harvinaista sairaudelle, jonka keskimääräinen elossaoloaika on vain 12–18 kuukautta. 61-vuotias Wishman Buffalosta, New Yorkista, kertoo tämän olevan mahdollista kokeellisen rokotteen ansiosta, joka on suunniteltu viivästyttämään kasvaimen etenemistä. Rokote nimeltä SurVaxM kohdistuu kasvaimissa esiintyvään proteiiniin nimeltä surviviini, joka on saanut nimensä sen ajatellusta roolista syöpäsolujen selviytymisessä. Ajatus on, että poistamalla surviviini, syöpäsolut kuolevat.

Kuulostaa epätodennäköiseltä unelmalta: rokote, joka voi viivästyttää glioblastooman, yhden tappavimmista ja hoitoon huonosti reagoivista syövistä, uusiutumista. Yhdysvalloissa yli 14 000 ihmistä diagnosoitiin viime vuonna kyseisellä syöpämuodolla, kertoo kansalaisjärjestö National Brain Tumor Societyn tiedottaja Tom Halkin. Se muodostaa lähes puolet kaikista pahanlaatuisista aivokasvaimista. Tauti on tuhoisa potilaille ja heidän perheilleen, sillä viiden vuoden elossaololuku on 6,8%. Wishman sai rokotteen osana laajennettua käyttöohjelmaa, jota kutsutaan joskus myötätuntoiseksi käytöksi ja jonka avulla vakavasti sairaat potilaat voivat saada kokeellisia lääkkeitä. Hänen tyttärensä Lydia työskentelee sairaanhoitajana Roswell Park Comprehensive Cancer Centerissä, jossa lääkettä tutkitaan.

Varhaisessa kliinisessä tutkimuksessa SurVaxM havaittiin pidentävän aivojen syöpään sairastuneiden elinaikaa keskimäärin 26 kuukauteen. Nyt lääkeyhtiö MimiVax, joka toimii New Yorkissa, rekrytoi potilaita suurempaan tutkimukseen toivoen voivansa vahvistaa tulokset. Laajennettua käyttöohjelmaa ei enää tarjota.

Uusi tutkimus rekrytoi enintään 270 potilasta. Tutkimus toteutetaan yli 10 eri paikassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa ja vertaillaan rokotetta standardihoitoa saaviin potilaisiin.

Tracey Kassman, 65-vuotias lakimieseläkeläinen Buffalosta, liittyi tutkimukseen huhtikuussa 2022, kolme kuukautta glioblastooman diagnosoinnin jälkeen. Samassa kuussa hän sai ensimmäisen rokotuksensa.

Kassman saa nyt rokotteen joka toinen kuukausi. Mutta koska tutkimus on satunnaistettu ja kaksoissokkoutettu, Kassman ja hänen lääkärinsä eivät tiedä, saako hän rokotetta vai lumelääkettä.

“Se on ollut välillä uskon hyppy”, hän sanoo, “koska juuri ennen rokotusta minulle tehdään magneettikuvaus, ja joka kerta, kun käyn magneettikuvassa, mietin: ‘No niin, tämä voisi olla se’.”

Miksi glioblastooman hoitaminen on niin vaikeaa? Glioblastoomat ovat aggressiivisia syöpiä: ne kasvavat nopeasti ja ovat yleensä levinneet muihin aivojen ja selkäytimen osiin, kun henkilö saa diagnoosin.

Koko kasvaimen leikkaaminen on lähes mahdotonta.

“Se on kuin mustekalan lonkerot, jotka ulottuvat muihin aivojen osiin”, sanoo Honggang Cui, kemiallisen ja biomolekulaarisen tekniikan apulaisprofessori Johns Hopkins Whiting School of Engineeringissä.

Hoito sisältää yleensä leikkauksen, kemoterapian ja sädehoidon, kertoo Cui. Mutta ellei jokaista syöpäsolua eliminoitu, kasvain uusiutuu usein.

SurVaxM toimii kouluttamalla immuunijärjestelmää kohdistamaan ja hyökkäämään syöpäsoluihin, joten jos ne palaavat, elimistö voi tuhota ne ja estää uuden kasvaimen kehittymisen, kertoo MimiVaxin toimitusjohtaja Michael Ciesielski.

Lähestymistapa on “lupaava”, sanoo Cui. “Tämä voi tuoda toivoa GBM:stä kärsiville ihmisille.”

Tutkimukseen osallistuvilla potilailla on ensin leikkaus, jossa pyritään poistamaan mahdollisimman paljon kasvainta, ja sen jälkeen he saavat sädehoitoa ja kemoterapiaa temosolomidi-lääkkeen kanssa, kertoo Roswell Park Comprehensive Cancer Centerin neurokirurgian osaston johtaja ja SurVaxMin yhteiskehittäjä, tohtori Robert Fenstermaker.

“Yleensä on noin kuukauden tauko, kun sädehoito on yhä vaikuttamassa, ja juuri tuona aikana haluamme aloittaa rokotuksen, koska silloin immuunijärjestelmä on elpyneessä tilassa”, hän sanoo.

Rokote – annetaan käsivarteen samalla tavalla kuin flunssarokote tai Covid-rokote – koostuu neljästä annoksesta, jotka jaetaan kahden kuukauden aikana, ja sen jälkeen annetaan vahvistusannos joka toinen kuukausi. Tutkimukseen osallistuvat saavat myös aivokuvauksen joka toinen kuukausi etenemisen merkkien seuraamiseksi.

Tarve erilaisille lähestymistavoille
SurVaxM ei ole ensimmäinen yritys luoda rokote viivästyttämään glioblastooman uusiutumista. Muita syöpärokotteita on suunnattu surviviiniin, mutta ne eivät ole vielä edenneet keski- tai loppuvaiheen kliinisiin tutkimuksiin, Ciesielski kertoo.

Tohtori Alyx Porter, neuro-onkologi Mayo-klinikalta Phoenixista, sanoo, että lähestymistapa eroaa siitä, mitä aiemmin on kokeiltu.

Kohdennetut hoidot, kuten tarkistuspisteiden estäjät, ovat viime vuosina yleistyneet ja parantaneet syöpäpotilaiden elossaoloa, mukaan lukien ne, joilla on rintasyöpää tai keuhkosyöpää. Mutta nämä lääkkeet eivät ole yhtä tehokkaita aivokasvaimissa, koska ne eivät pääse veri-aivoesteen läpi, joka on verisuoniverkosto, joka estää vieraiden aineiden pääsyn aivoihin.

Uskotaan, että rokotteen tuottamat vasta-aineet pääsevät aivoihin, Porter sanoo. Mutta, hän lisää, “tutkimus näyttää, miten hyvin se toimii.”

Tulokset ovat vielä kaukana: Ciesielski kertoo, että yritys ei odota saavansa varhaisimpia tuloksiaan vaiheen 2b tutkimuksesta ennen kesäkuuta 2024, eikä tutkimus todennäköisesti valmistu vielä 18–24 kuukauden kuluttua siitä. Jos rokote osoittautuu onnistuneeksi, yrityksen on suoritettava suurempi vaiheen 3 kliininen tutkimus.

Glioblastooman korkea kuolleisuus “vaatii ihmisten painostavan rajoja ja etsivän uusia hoitoja, jotta voimme todella hyödyntää, missä immunoterapia voi auttaa”, sanoo Porter, joka ei ole mukana SurVaxM-tutkimuksessa.

Toistaiseksi lääke vaikuttaa turvalliselta, Fenstermaker sanoo. Rokotteesta tiedossa olevat haittavaikutukset ovat olleet lieviä, kuten kuume, päänsärky ja väsymys, hän sanoo. “Yhteisvaikutuksia kemoterapian tai sädehoidon kanssa ei ole ollut.”


Wishman, joka jatkaa matkustamista, sanoo: “Minulla on ollut niin paljon aikaa elää – aikaa, jonka minun ei pitänyt saada.”

Hänen tyttärensä Lydia sanoo, että rokote on antanut heille toivoa. “Vaikka tietäisimme, että tämä ei ehkä ole meidän isällemme pelastus, se on ollut meille suuri lohtu”, hän sanoo.

Kun Kassmanille diagnosoitiin glioblastooma, hänen perheensä oli epätoivoinen. “Mutta kun saimme tietää tästä tutkimuksesta, se antoi meille toivoa, ja se on kaikki mitä voit pyytää”, hän sanoo.

Vaikka tulokset ovat vielä epävarmoja, tutkimus tarjoaa toivoa ja lupaavia merkkejä glioblastooman hoidossa. Tulevaisuudessa immunoterapia voi olla yksi työkalu, jolla parantaa potilaiden elossaoloaikaa ja elämänlaatua.