10457 latausta vuorokaudessa
9423 artikkelia

2023/06/17

Peter Langkjær Madsen, syntynyt 12. tammikuuta 1971 Høngissä, Tanskassa, on tunnettu tanskalainen keksijä ja murhaaja. Hänet tunnettiin Tanskassa nimellä “Raketti-Madsen”, sillä hän oli suunnitellut lentävänsä avaruuteen itse rakentamallaan raketilla. Madsen oli myös rakentanut Tanskan suurimman yksityisen sukellusveneen. Valitettavasti hänen nimensä liitetään myös ruotsalaisen toimittajan Kim Wallin murhaan, joka tapahtui 10. elokuuta 2017 Madsenin sukellusveneessä.

Madsen kasvoi köyhissä oloissa isänsä, yli 70-vuotiaan rakettiharrastajan, ankarassa kasvatuksessa. Hän oli lapsesta asti kiinnostunut raketeista ja sukellusveneistä, ja rakensi ensimmäisen raketin, joka nousi yli sadan metrin korkeuteen, ollessaan vain 15-vuotias. Madsen keskeytti lukion, sillä hän oli sitä mieltä, että tiesi jo tarpeeksi harrastuksestaan.

Madsenia on kuvailtu täydellisyyteen pyrkiväksi ja äärimmäisen vaatimattomaksi amatööriharrastajaksi. Hän oli nuorena jäsenenä Kööpenhaminan DARK-rakettikerhossa, kunnes hänen suurelliset suunnitelmansa kävivät muille jäsenille ylivoimaisiksi. Madsen kävi myöhemmin hitsauskursseja ja aloitti insinöörikoulutuksen, vaikka ei suorittanutkaan tutkintoa. Vuonna 2002 hän valmisti Freya-nimisen sukellusveneen ja seuraavaksi Kraka-sukellusveneen. 1990-luvulla sukellusvenettä rakentaessaan hän nukkui konehallin lattialla säästääkseen vuokrakuluissa.

Madsen tuli tunnetuksi myös UC3 Nautilus -sukellusveneen suunnittelijana ja sen kapteenina. Madsenin mukaan UC3 Nautilus, jonka hän rakensi joukkorahoituksen avulla, on suurin yksityisomistuksessa oleva sukellusvene. Sukellusvene valmistui vuonna 2008. Vuonna 2014 käynnistettiin uusi joukkorahoituskampanja sen kunnostamiseksi, jonka tavoitteena oli kerätä 50 000 dollaria. Keräys tuotti lopulta vain 6 170 dollaria. Tuohon aikaan UC3 Nautiluksella oli jo tuhat sukellusta takanaan, ja sen kunnostamiseen osallistui kymmenen vapaaehtoista. Kuitenkin Madsen ja sukellusvenettä kunnostaneet vapaaehtoiset joutuivat erimielisyyksiin vuonna 2015, minkä jälkeen veneen omistus siirtyi Madsenille.

UC3 Nautiluksen valmistumisen jälkeen Madsen alkoi suunnitella avaruuslentoja. Hän johtaa Rocket-Madsenin Space Laboratory -nimistä järjestöä, jonka tavoitteena on laukaista raketti avaruuteen kelluvalta alustalta Bornholmin saaren lähellä ja olla näin ensimmäinen kansalaisjärjestö, joka laukaisee ihmisen vapaaehtoisvoimin avaruuteen. Madsen oli myös mukana perustamassa Copenhagen Suborbitals -nimistä järjestöä vuonna 2008, mutta erosi siitä vuonna 2014. Järjestöt ovat myöhemmin riidelleet keskenään rakettien laukaisupaikasta.

Kuitenkin 11. elokuuta 2017 Madsenin sukellusvene upposi, ja samalla ruotsalainen toimittaja Kim Wall katosi. Tanskan poliisi pidätti Madsenin epäiltynä toimittajan murhasta. Aluksi häntä epäiltiin kuolemantuottamuksesta, mutta myöhemmin uusien todisteiden, kuten DNA-tutkimusten, perusteella alkuperäinen murhasyyte palautettiin voimaan.

Poliisin mukaan Madsen on kertonut, että toimittaja Kim Wall kuoli sukellusveneessä onnettomuuden seurauksena, ja Madsen hautasi hänet Kögenlahteen, joka sijaitsee Kööpenhaminan eteläpuolella Amagerin saaren ja Stevnsin kunnan välissä.

Tammikuussa 2018 Madsen asetettiin syytteeseen Kim Wallin murhasta, ja hänelle vaadittiin elinkautista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan Madsen oli syyllistynyt murhaan, vapaudenriistoon ja seksuaalirikoksiin. Oikeudenkäynti alkoi 8. maaliskuuta 2018, ja 25. huhtikuuta 2018 Kööpenhaminan käräjäoikeus tuomitsi Madsenin elinkautiseen vankeuteen murhasta, törkeästä seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta. Madsen myönsi paloitelleensa Wallin ruumiin, mutta väitti, että kuolema johtui häkämyrkytyksestä.

Myöhemmin dokumenttisarjaa varten tehdyssä puhelinhaastattelussa Madsen tunnusti murhanneensa Kim Wallin.

Joulukuussa 2019 Madsen avioitui vankilassa venäläis-suomalaisen graafikon Jenny Kurpenin kanssa.

Madsen yritti paeta Herstedvesterin vankilasta Kööpenhaminassa 20. lokakuuta 2020 uhkaamalla räjähteillä, mutta hänet saatiin kiinni poliisien toimesta.

Katso Goya True Crime -video alta:


Satunnainen:


Vastaavia: