10787 latausta vuorokaudessa
9415 artikkelia

2023/06/28

Ukrainan joukkojen hyökkäys Krimin niemimaalle maateitse kesken vastahyökkäyksen olisi tarpeetonta ja sotilaallisesti typerää, arvioi amerikkalainen eversti (evp.) John B. Barranco, strategiaan ja turvallisuuteen erikoistuneen Scowcroft-keskuksen vanhempi asiantuntija. Barranco esittää näkemyksensä Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa kirjoituksessaan ja korostaa, että on muita keinoja tehdä Krimin niemimaasta hyödytön Venäjän hyökkäykselle.

Yksi tällainen keino on katkaista Venäjän Kaakkois-Ukrainasta miehittämän alueen luoma maasilta ja hankaloittaa Sevastopolin sataman toimintaa. Barranco huomauttaa, että jos Ukraina kykenee hyödyntämään Nato-maiden toimittamien ylivoimaisten panssarivaunujen tarjoamaa etua, se voi murtautua syvälle Venäjän miehittämään alueeseen ja jakaa joukot kahtia. Tämä yhdistettynä panssarivaunujen ja miehittämättömien lennokkien avustamiin HIMARS-iskuihin voisi mahdollistaa Ukrainan armeijalle mahdollisuuden katkaista maasillan, jonka Venäjä on rakentanut Ukrainan ja Krimin välille.

Barranco kuitenkin painottaa, että Krimin sotilaallinen vapauttaminen vastahyökkäyksen avulla on epätodennäköistä. Kapea kannas, joka yhdistää niemimaan muuhun Ukrainaan, tekee siitä Venäjän miehittämän alueen helpoimmin puolustettavan osan. Ukrainan armeijalla ei ole maihinnousukykyä, joten Venäjä voi keskittää kaikki joukkonsa kannaksen puolustamiseen. Tämä tekisi Ukrainan etelään suuntautuvista hyökkäyksistä hyvin tuhoisia.

Eversti Barranco kuitenkin luottaa siihen, että Ukraina ymmärtää Krimin todellisen strategisen arvon Venäjälle, joka sijaitsee Sevastopolin satamassa. Hän ehdottaa, että Ukraina voisi iskeä satamaan merimiinojen ja meritorjuntaohjusten avulla. Tällä tavoin Ukrainalla olisi kyky tehdä Krimin strateginen arvo merkityksettömäksi ja pakottaa Venäjän Mustanmeren laivasto maksamaan kovan hinnan joka kerta, kun se yrittää lähteä Sevastopolin satamasta.

Barrancon arvio tarjoaa näkökulman Ukrainan mahdollisiin strategisiin vaihtoehtoihin Krimin sodassa. Hänen mukaansa Ukrainan olisi viisasta käyttää muita keinoja saavuttaakseen tavoitteensa niemimaalla, sillä suora maahyökkäys olisi vaikea ja riskialtis yritys. Tärkeää olisi keskittää voimavarat Krimin strategisten kohteiden hankaloittamiseen ja Venäjän laivaston haastamiseen, mikä voisi tuoda lisää kustannuksia Venäjälle ja vähentää sen hyötyä Krimin miehityksestä.


Satunnainen:


Vastaavia: