Etusivu > #SofiaKazakov seksuaalisesti poikkeavana joutuu #pakkohoito’on

2023/06/29 16:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuva Sofia Kazakov Facebook.

Venäjän tilanne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta on järkyttävä. Väkivalta, syrjintä ja vihapuhe ovat arkipäivää näille ihmisille, erityisesti yksityishenkilöiden ja ääriryhmien taholta. Pahinta tässä kaikessa on, että virallisia tilastoja vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ei ole saatavilla. Tämä tarkoittaa, että on hyvin vaikeaa saada täydellistä kuvaa siitä, kuinka paha tilanne todella on.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun kokoama raportti LGBTIQAplus -yhteisöjen tilanteesta Venäjällä paljastaa karun totuuden. Erilaisten järjestöjen arvioiden mukaan väkivalta ja kielteiset asenteet ovat lisääntyneet erityisesti vuoden 2013 jälkeen, kun Venäjän liittovaltio sääteli homopropagandalain. Tämä laki on vain lisännyt vihaa ja syrjintää.

Surullisinta tässä kaikessa on, että viranomaisilta ei voi odottaa mitään suojelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Järjestöt kertovat, että harvat tuomiot väkivallanteoista ovat olleet riittävän ankaria. Tämä luo vaikutelman siitä, että vähemmistöjen turvallisuudesta ei välitetä.

Tutkijan mukaan media, poliitikot ja jopa valtion ja ortodoksisen kirkon johto levittävät leimaavaa puhetta seksuaalivähemmistöistä. He yhdistävät seksuaalisen suuntautumisen esimerkiksi pedofiliaan ja sukupuolitauteihin. Tämä on täysin tuomittavaa ja vain pahentaa vähemmistöjen tilannetta.

Mielipidemittaukset osoittavat, että ilmapiiri on kiristynyt entisestään. Suuri osa venäläisistä kannattaa homopropagandalakia, vastustaa Pride-kulkueita ja jopa kannattaa homojen pakkohoitoa. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä mielipiteet eivät välttämättä heijasta ihmisten todellista tietämystä tai kokemusta. Ne heijastavat pikemminkin vanhoillisia ja ennakkoluuloisia käsityksiä, jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä.

Venäjän LGBT-vähemmistöjen kurja tilanne näkyy myös turvapaikanhaussa Suomeen. Ihmiset pakenevat kotimaastaan vain siksi, että heidän seksuaalinen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä tekee heidät haavoittuviksi ja ovat vaarassa omassa yhteiskunnassaan.

On tärkeää, että tällaiset raportit ja tutkimukset tehdään ja julkaistaan. Niiden avulla voimme tuoda esiin näitä vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja vaatia muutosta. Venäjän hallituksen on aika ryhtyä toimiin suojellakseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja taata heidän turvallisuutensa. Maailman on myös reagoitava ja painostettava Venäjää lopettamaan tämä väkivalta ja syrjintä. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla oikeus elää ilman pelkoa ja uhkailua oman seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi.

Suomessa meillä asuu paljon venäläistaustaisia jotka jatkavat tätä vihapuhetta julkisesti sosiaalisessa mediassa.

Kuvakaappaus Sofia Kazakov Facebook-seinältä: