11030 latausta vuorokaudessa
9581 artikkelia

2023/07/18

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi ilmoitti hiljattain Telegramissa, että Venäjän armeija on aloittanut hyökkäysoperaation Itä-Ukrainassa, tarkemmin sanottuna Kupjanskin alueella. Tämä uutinen herättää varmasti monenlaisia reaktioita, mutta Syrskyi itse kuvaa tilannetta sanoilla “vaikea mutta hallinnassa”. Hän on jopa vierailut henkilökohtaisesti rintamalla ratkaisemassa ongelmia paikan päällä. On selvää, että Ukrainan armeija tekee kaikkensa pitääkseen venäläiset loitolla.

Viime vuoden lopulla Ukraina onnistui valtaamaan takaisin Kupjanskin ja läheisen Lymanin kaupungit, mutta Reutersin mukaan Venäjä on viime aikoina lisännyt sotilaallista toimintaansa alueella. Ukrainan armeijan tiedottaja kertoi maanantaina, että Venäjä on kerännyt alueelle yli 100 000 sotilasta ja yli 900 panssarivaunua. Nämä ovat todella suuria joukkoja, mutta toistaiseksi ukrainalaiset pitävät tilanteen hallinnassa.

Venäjä ei kuitenkaan ole jättänyt pelkästään maajoukkojaan alueelle, vaan se on myös tehnyt useita ilmaiskuja eri puolille Ukrainaa. Tiistaiyön ja aamun aikana Venäjä iski muun muassa Odessaan ja Mykolajiviin, kaksi tärkeää Mustanmeren satamakaupunkia. Näiden iskujen ajoitus herättää kysymyksiä, sillä ne tapahtuivat vain tunteja sen jälkeen kun Venäjä oli ilmoittanut vetäytyvänsä YK:n välittämästä viljasopimuksesta. Voisiko tämä olla osa suurempaa strategiaa vai puhtaasti sattumaa?

Ukrainan ilmavoimat varoittavat myös lennokki-iskujen uhasta useilla alueilla. Herson, Zaporižžja, Donetsk, Dnipropetrovsk – näillä alueilla lennokki-iskut voivat olla todellinen uhka. Lisäksi Pultavan, Tšerkasy, Harkova ja Kirovohrad ovat vaarassa ballististen ohjusten osalta. Tässä tilanteessa Ukrainan kansalaisilla on syytä olla huolissaan.

Venäjän puolustusministeriö väittää, että se on pudottanut toistakymmentä miehittämätöntä ilma-alusta itäisellä Krimillä kostoksi Ukrainassa suunnitelluista terrori-iskuista. Onko tässä väitteessä perää vai onko se pelkkää propagandaa? Se jää nähtäväksi.


Satunnainen:


Vastaavia: