2023/08/07



Ukrainan presidentin toimisto on kiistänyt väitteet siitä, että Kiova olisi pehmentänyt kantaansa Venäjän joukkojen vetäytymisen suhteen ehtona rauhanneuvotteluiden aloittamiselle Moskova’n kanssa.
The Wall Street Journal kertoi nimettömien eurooppalaisten virkamiesten viittaamana, että Ukraina ei vaatinut täyttä vetäytymisvaatimusta, rauhansuunnitelmansa keskeistä kohtaa, 5. elokuuta pidetyssä Saudi-Arabian kokouksessa, johon osallistui diplomaatteja ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajia kymmenistä eri maista.

Ukrainan delegaation jäsenet kiistivät väitteet pääkaupungissa 7. elokuuta pidetyssä tapaamisessa toimittajien kanssa ja vakuuttivat, ettei Ukrainan kanta ole muuttunut.

“Ilmotettiin jo kokouksen alkuvaiheessa, että Venäjän joukkojen on täysin vetäydyttävä Ukrainasta”, totesi Ihor Zhovkva, presidentin toimiston varajohtaja. “Kukaan osallistujista ei ole väittänyt toisin.”

Presidentin toimiston päällikkö Andriy Yermak syytti Venäjän propaganda’a huhujen levittämisestä kokouksesta ja sanoi, että nämä lausunnot olivat yritys horjuttaa neuvotteluja.

“Joskus näillä ‘nimettömillä’ lähteillä on hyvin selvä alkuperä”, hän kertoi Kyiv Independent -lehdelle toimittajien tapaamisessa 7. elokuuta. “Tämä tapaaminen on suuri isku Venäjälle. Emme ole yllättyneitä siitä, että vääriä tietoja tulee esiin, jopa arvostetuissa julkaisuissa.” WSJ kirjoitti, että tapahtuman osallistujat olivat “halukkaampia etsimään yhteisymmärrystä” kuin aiemmassa kokouksessa Kööpenhamina’ssa, jossa Ukraina oli raporttien mukaan yrittänyt saada kehitysmaat hyväksymään rauhansuunnitelman, mutta nämä olivat kieltäytyneet siitä.

Venäjää ei kutsuttu mukaan rauhansuunnitelman neuvotteluihin, jotka kokosivat edustajia 42 maasta.

“Tämä ärsyttää hyökkääjämaata suuresti, että tämä keskustelu käydään ilman heitä”, Yermak sanoi.

Saman päivän aikana presidentin toimiston päällikkö korosti kansallisessa televisiossa, että kokous oli keskittynyt ainoastaan Ukrainan rauhansuunnitelmaan. WSJ:n mukaan Kiina esitteli 12 kohdan rauhanehdotuksensa, joka oli ensimmäisen kerran esitelty tammikuussa, mutta sitä kritisoitiin siitä, että se ei selkeästi nimennyt Venäjää aggressoriksi.

“Kaikki puheet tulitauosta ilman Venäjän joukkojen pakollista vetäytymistä Ukrainan alueelta ovat harhakuvitelmia”, Yermak kertoi TV-toimittajille. “Se vain pidentäisi prosessia ja valmistaisi uusille hyökkäyksille alueillamme. Kaikki puhuivat tästä hyvin selkeästi (Saudi-Arabian kokouksessa).”

Huippukokous järjestetään samalla, kun Venäjä ja länsimaat taistelevat kehitysmaiden tuen puolesta. Nämä maat ovat pääasiassa pysyneet neutraaleina Venäjän 16 kuukautta kestäneessä täysimittaisessa sodassa Ukrainaa vastaan.

Ukrainan kymmenen kohdan rauhansuunnitelmaa tukee monet länsimaat. Se sisältää Ukrainan alueellisen eheyden palauttamisen, Venäjän joukkojen täydellisen vetäytymisen Ukrainasta ja syyllisten rankaisemisen sotarikoksista.

Kysyttäessä voiko Venäjän presidentti Vladimir Putin eskaloida sotaa vastauksena rauhansuunnitelman neuvotteluille, Yermak totesi: “Voiko hullu mies Kreml’inissä tehdä jotain vielä hullumpaa? En tiedä, en ole lääkäri.”


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:14.33