2023/08/28


Viimeaikaiset tiedot Venäjän Ukrainaa vastaan suuntaamista hyökkäyksistä ovat järkyttäviä, mutta vieläkin pöyristyttävämpiä ovat paljastukset siitä, mistä näiden hyökkäysdronejen komponentit ovat peräisin. Yermak-McFaulin asiantuntijaryhmän tekemä tutkimus Venäjän pakotteista on paljastanut, että jopa yli 60% Venäjän hyökkäysdronejen komponenteista on peräisin Kiinasta.

Tutkimustulokset osoittavat, että peräti 67% dronejen komponenteista on kotoisin Kiinasta, ja näistä 17% kulkeutui Hong Kongin kautta, kertoo Ukrainan presidentin virasto.

Seuraavaksi suurimmat osuudet tulevat Turkista (5%) ja Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista (2%).

Asiantuntijaryhmä löysi myös osia, kuten prosessoreita, mikropiirejä ja transistoroja, jotka oli valmistettu Japanissa, Etelä-Koreassa, Sveitsissä ja muissa maissa.

Monia dronejen komponentteja on saatavilla avoimilla markkinoilla, mikä vaikeuttaa niiden sääntelyä. Asiantuntijaryhmä huomauttaa, että valmistajien olisi tehtävä enemmän estääkseen Venäjää pääsemästä käsiksi tuotteisiinsa kansainvälisten pakotteiden kiertämiseksi. “Venäjä käyttää äärimmäisen aktiivisesti droneja massiivisiin hyökkäyksiin infrastruktuuria, siviili- ja sotilaskohteita vastaan Ukrainassa, joten on erittäin hälyttävää nähdä, että vihollisdronejen tuotantoon tarvittavat tärkeät komponentit tulevat muista valtioista, erityisesti Ukrainan liittolaisilta. Tämä asia vaatii yhteistä välitöntä reagointiamme”, totesi presidentin viraston päällikkö Andriy Yermak.

Yermak-McFaulin asiantuntijaryhmä on suositellut Kiova’n kumppaneitaan yhdistämään pakotelistansa sopimukseen sekä yhdenmukaistamaan kaksoiskäyttötuotteiden luetteloita ja laajentamaan tuotteiden sanktioiden piiriä Harmonisoidun järjestelmän koodien mukaisesti, mikä on maailmanlaajuinen tuotteiden luokittelujärjestelmä.

Telegraph-lehden äskettäinen tutkimus paljasti, että Kiina on lähettänyt kymmeniätuhansia lähetyksiä Venäjän asevalmistajille tämän täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien. Moskova’n ja Peking’in välinen kauppa on matkalla saavuttamaan ennätyskorkeuden tänä vuonna yli 200 miljardin dollarin arvosta, Telegraph kirjoitti.

Nämä kaupalliset tiedot ovat ristiriidassa Kiinan väitteiden kanssa sen puolueettomuudesta ja lupauksista olla toimittamatta aseita sekä Ukrainan että Venäjän joukoille. On korkea aika ottaa selvää, kuinka syvälle tämä yhteistyö Venäjän kanssa todella ulottuu ja millaisia seurauksia sillä on koko kansainväliselle yhteisölle.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:11.29