2023/08/09

Uusi Koronavariantti EG.5: Ei pelkästään uusi iPhone-malli, vaan myös pirullisen vitsikäs virusvalloittaja!

Kuvittele tilanne: olet Yhdysvalloissa ja maailma ympärilläsi pyörii kuin vauhdikas huvipuiston laite. Et ole unohtanut maskia kotiin ja käsidesi on aina taskussasi. Kuitenkin, kun luulet tietäväsi kaiken koronaviruksesta, uusi variantti astuu esiin kuin supersankari parrasvaloihin – tai no, supersankari tässä tapauksessa voisi olla supersairaustekijä.

Nimi EG.5 voi kuulostaa koodinimeltä jollekin huippusalaiselle valtionhankkeelle, mutta ei hätää, kyseessä ei ole salaliitto vaan koronaviruksen uusi ilmestys. CNN:n mukaan EG.5 on kuin huonosta kauhuelokuvasta karannut hirviö, joka on napannut itselleen jopa 17 prosenttia Yhdysvaltojen uusista koronatapauksista. Mutta malttakaapa hetki – vaikka EG.5 kuulostaakin villiltä, se on loppujen lopuksi kuin omikron-virusmuunnoksen hassu serkku, jolla on myös oma hulvaton EG.5.1 -varianttinsa.

Vaikka virus voi levitä nopeammin kuin huhupuheet naapurin kissasta, tutkijat kertovat, että EG.5 ja sen hulvaton kaveri EG.5.1 saattavat olla lievempiä kuin edeltäjänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että virus on kuin huono vitsi, mutta onneksi ei ihan niin paha kuin edelliset huumorintajuttomat koronaversiot.

EG.5 on kuitenkin niin suosittu, että se on laajentanut reviiriään nopeammin kuin nettikaupat Black Friday’na. Irlanti, Ranska, Britannia, Japani ja Kiina ovat kaikki saaneet osansa tästä vauhdikkaasta viruksesta. Maailman terveysjärjestö WHO on myös ottanut EG.5:n seurantaansa kuin kauhuelokuvan sankari, joka yrittää pysäyttää zombien invaasion. Onko tässä tapauksessa EG.5 se zombi, ja WHO on meidän sankarimme?

Mutta huolenaiheita ei kannata ottaa liian vakavasti. Tutkijoiden mukaan EG.5 saattaa olla nopea leviämään, mutta sen infektiopotentiaali voi olla miedompi kuin muilla virusversioilla. Tässä kohtaa voisi kuvitella, että virus on kuin ystävä, joka on innokas kutsuille mutta ei viihdy kauaa – onneksi!

Jenkeissä on taas puhetta rokotteista, karanteenista ja testauksesta. Dr. Eric Topolin, joka kuulostaa enemmänkin supersankarin nimestä kuin kardiologilta, painottaa rokotteen tärkeyttä erityisesti niille, joiden superimmuunit tarvitsevat vahvistusta. Hän heittää ilmaan kysymyksen: onko USA:lla varaa antaa EG.5:n ottaa haltuunsa kuin leffahullu streaming-palvelun?

Loppujen lopuksi tämä vauhdikas virusralli osoittaa, että vaikka EG.5 ja sen variantit voivat olla kuin kevyttä kesäkomediaa, emme voi unohtaa terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia. Kesäkausi ja matkustelu voivat saada EG.5:n leviämään kuin karkkipäivän makeat herkut. Joten vaikka tilanne kuulostaa kuin stand-up-koomikon käsikirjoitukselta, varovaisuus on silti valttia.

Jääkäämme odottamaan paikallisia ohjeita terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta eli THL:ltä.

Alla Lasse Lehtonen kommentit Twitter X:stä:


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:09.47