10129 latausta vuorokaudessa
8984 artikkelia

2023/08/09

USA talousministeriö ilmoitti uusista sanktioista Valko-Venäjää vastaan – Lukashenkon linnoitus saa lisää tiukennusta

Tämänvuotinen elokuun yhdeksäs päivä ei ole pelkkä tavallinen päivä Valko-Venäjällä, sillä Yhdysvaltain talousministeriö päätti laittaa huumoria pöytään ja lanseerata uusia sanktioita Valko-Venäjän suuntaan. Sanktioiden kohdevalikoima oli varsin monipuolinen – valikoituihan kohteiksi niin yksilöitä kuin yrityksiäkin, mukaan lukien itse maan valtion lentoyhtiö.

Ilmoitus uusista sanktioista sattui päivämäärälle, joka on varmasti merkittävä päivä Valko-Venäjän historiassa – nimittäin huijauksellisen vuoden 2020 presidentinvaalien kolmivuotispäivä. Tuolloin diktatuuri-isäntä Alexander Lukashenko vahvisti otettaan maasta väärentämällä ääniä ja järjestämällä massiivisia sortotoimia.

Uusimman sanktiopaketin tarkoituksena on kohdistaa ne tahot ja henkilöt, jotka ovat olleet mukana maan hallinnon sortotoimissa, ne jotka ovat osallisia Venäjä’n täysimittaiseen hyökkäykseen Ukraina’an tai ne tahot, jotka auttavat Lukashenkon henkilökohtaisessa vaurastumisessa.

Kohdelistalla ovat muun muassa kolme valtion omistamaa yritystä, mukaan lukien maan lippulaivayhtiö Belavia Belarusian Airlines, Byelorussian Steel Works Management Company (BSW), yksi maan suurimmista valtion omistamista terästuotteita valmistavista yrityksistä, ja Minsk Civil Aviation Plant 407, joka valmistaa lentokoneiden osia.

Sanktiolistalle lisättiin myös BSW:n toimitusjohtaja Dmitriy Korchik. Ministeriö laajensi sanktioita myös BEL-KAP-STEEL LLC -nimiselle pienelle Floridassa toimivalle yritykselle, joka tekee yhteistyötä BSW:n kanssa.

Sanktioihin kuuluvat myös Aleksin-perheen kolme jäsentä, jotka pyörittävät liiketoimia maan tupakka- ja liikennealoilla. Alexey Aleksin on myös läheinen luottamusmies Lukashenkolle ja tarjoaa rahallista tukea diktaattorille ja tämän sisäpiirille, kertoi talousministeriö.

Myös Valko-Venäjän talousrikostutkintaosasto, osa maan rahanpesun vastaisesta yksiköstä, sai omansa. Heidän roolinsa median tukahduttamisessa maassa johti sanktioihin. Neljä virkailijaa kyseisestä virastosta on myös mukana sanktiolistalla.

Vähemmän kuin viikko sitten myös EU langetti uusia sanktioita Valko-Venäjää vastaan, laajentaen kieltoa viennille erittäin arkaluonteisista tavaroista ja teknologioista, jotka liittyvät maan sotilaalliseen ja teknologiseen vahvistamiseen. Taitaa näyttää siltä, että sanktioiden asettaminen on tätä nykyä suosittu harrastus myös maailmanpolitiikan huipulla.

Alla olevassa kuvassa Valko-Venäjä’n lentoyhtiön lentsikka <3


Satunnainen:


Vastaavia: