9963 latausta vuorokaudessa

7997 artikkelia

2023/09/14


Intia’n Keralan osavaltio kamppailee jälleen nipah-viruksen leviämisen kanssa, ja viranomaiset tekevät kaikkensa estääkseen taudin leviämisen. Tämänhetkisten tietojen mukaan kaksi ihmistä on menettänyt henkensä harvinaiseen mutta vakavaan virusinfektioon.

Keralan viranomaiset ovat ottaneet käyttöön useita varotoimia taudin leviämisen estämiseksi. Koulut on suljettu väliaikaisesti, ja satoja ihmisiä on testattu mahdollisen tartunnan varalta, kertoo uutiskanava CNN. Yhteensä yli 700 ihmistä on ollut lähikontaktissa tartunnan saaneiden yksilöiden kanssa, ja heistä 77:llä on ollut korkea riski saada tartunta.

Keralan osavaltion pääministeri Pinarayi Vijayan on ilmoittanut, että virus on toistaiseksi havaittu Kozhikoden alueella. Asukkaita on kehotettu noudattamaan terveysministeriön ohjeistuksia ja olemaan erityisen varovaisia.

Nipah-virus on aiheuttanut huolta Keralassa jo neljännen kerran vuoden 2018 jälkeen. Vuonna 2018 puhjenneessa nipah-epidemiassa menehtyi lopulta 17 ihmistä.

Tartunnan lähteet ja oireet

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan nipah on zoonoottinen virus, mikä tarkoittaa, että se voi siirtyä eläimistä ihmisiin. Virus voi myös tarttua kontaminoituneen ruoan tai tartunnan saaneiden ihmisten välityksellä.

Taudin oireet alkavat yleensä lievästi, kuten päänsäryn ja väsymyksen merkeissä, mutta se voi edetä nopeasti vakavammaksi. Nipah voi aiheuttaa akuutin hengitystieoireyhtymän, joka vaikuttaa tartunnan saaneen henkilön keuhkoihin ja hengitykseen, sekä mahdollisesti johtaa kuolemaan johtavaan aivotulehdukseen.

Tällä hetkellä ei ole olemassa rokotetta nipah-virusta vastaan, eikä taudin hoitoon ole erityistä lääkettä. Potilaille voidaan tarjota ainoastaan elintoimintoja ylläpitävää hoitoa.

Korkea kuolleisuusaste ja epidemiauhka

WHO:n mukaan nipah-viruksen aiheuttamien tautitapausten kuolleisuusaste voi olla jopa 75 prosenttia, mikä tekee siitä merkittävästi vaarallisemman kuin koronavirus. Kuolleisuusaste voi kuitenkin vaihdella paikallisista olosuhteista riippuen, kuten epidemiologisen valvonnan tehokkuudesta.

Nipah-virus on nostettu WHO:n listaukseen yhtenä suurimmista epidemiauhista, ja tämän vuoksi terveysjärjestö painottaa lisätutkimusten kiireellisyyttä. Taudin leviämisen estäminen ja hoidon löytäminen ovat elintärkeitä, jotta voidaan torjua tulevia nipah-epidemioita ja suojella ihmisten terveyttä.


Satunnainen:


Vastaavia: