Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 42067 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/09/10

Kuvat valehtelevat harvoin, eikä taivaalla leijuvaan satelliittiin voi vedota väärästä todistuksesta. Venäjän toimet Suomen rajalla ovat herättäneet keskustelua, kun suomalainen Yle julkaisi kuvia Venäjän sotilastukikohdista, jotka näyttävät saaneen kasvojenkohotuksen.

Kuvissa näkyy uusia varastoja, joissa säilytetään ja huolletaan sotilaskalustoa ja ajoneuvoja. Petrozavodskin ja Alakurtin sotilastukikohdat ovat saaneet päivityksiä, jotka saavat monet raapimaan päätään ihmetellen. Kyseessä ovat ensimmäiset selkeät merkit siitä, että Venäjä on ryhtynyt investoimaan rajan tuntumassa sijaitsevien tukikohtiensa valmiuteen pitkän toimettoman jakson jälkeen, raportoi Yle.

Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen on kuitenkin rauhoitellut tilannetta, vakuuttaen, ettei näissä toimissa ole välitöntä uhkaa Suomen turvallisuudelle. Hän jopa saattaisi suositella hyvää rakennusurakoitsijaa Venäjän naapurilleen.

On spekuloitu, että parannukset voivat liittyä Venäjän pyrkimyksiin toimittaa kalustoa Ukrainan rintamalle Petrozavodskin tukikohdasta. Eräs eläkkeelle jäänyt suomalainen majuri arveli, että siellä oleva varasto vaikuttaa selvästi huoltotilalta.

Aiemmin Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi suunnitelmista vahvistaa joukkoja rajan läheisyydessä.

Suomi liittyi virallisesti NATO’on 4. huhtikuuta, nousten 31. jäseneksi liittoumaan. Ruotsi on myös vahvasti matkalla liittymään, erityisesti sen jälkeen kun Turkki luopui julkisesti vastustuksestaan.

Suomi noudatti suurimman osan toisesta puoliskosta 1900-luvulla Neuvostoliiton vuonna 1948 asettamaa puolueettomuussopimusta. Tämä sopimus kuitenkin mureni samoihin aikoihin kuin Neuvostoliitto, joka oli aikaisemmin uhkaillut ja hyökännyt Suomeen.

Moskova syytti Ukraina’n invaasioistaan NATOa, väittäen sen yrittävän rajoittaa liittouman vaarallista laajentumista Venäjän naapurustoon. Nämä väitetyt perustelut kuitenkin takasivat, että Pohjois-Euroopan maat alkoivat taas kiinnostua NATO-jäsenyydestä.

Ukrainalle luvattiin paikkaa liitossa tulevaisuudessa Vilna’ssa heinäkuussa pidetyssä huippukokouksessa. Kuitenkin liittolaiset eivät selittäneet, milloin tämä tapahtuisi tai mitä Ukrainan pitäisi tehdä ensin. Tämä aiheutti turhautumista Ukrainan kansallisessa johdossa.

Joten, Venäjän naapurustossa tapahtuu taas muutoksia, mutta ainakaan vielä ei tarvitse alkaa harjoitella venäläisiä sotilaslauluja, vaikka naapurin remonttihommat vähän huolettaisivatkin.