10580 latausta vuorokaudessa
9505 artikkelia

2023/09/20


Eduskunnassa nähtiin keskiviikkona poikkeuksellinen tilanne, kun oppositiopuolueiden kansanedustajat tekivät yhteisen päätöksen marssia ulos valiokunnasta. Taustalla oli kiista vammaispalvelulain käsittelystä ja sen lykkäämisestä valiokunnassa.

Oppositiopuolueiden mukaan hallituspuolueet ovat toimineet ennennäkemättömällä tavalla parlamentarismin periaatteiden vastaisesti. Keskustan Hilkka Kemppi kommentoi Iltalehdelle, että valiokunnalle ei ollut annettu riittävästi aikaa käsitellä hallituksen lakiesitystä. Hallituksen esitys vammaispalvelulain muutoksesta julkaistiin elokuun lopussa, ja nyt siitä tehtiin päätös jo eduskunnan sote-valiokunnassa.

Kemppi korosti, että esitys meni läpi valiokunnassa hallituspuolueiden edustajien äänillä. Lakiesityksen käsittelyä suuressa salissa odotettiin joko samana päivänä tai seuraavana päivänä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ehdittiin käydä vain yksi etäkuuleminen ja yksi paikan päällä pidetty kuulemistilaisuus lakiesityksestä. Oppositiopuolueet ovat kritisoineet hallitusta siitä, että vammaispalvelulain muutosten lykkäämistä on perusteltu säästötoimilla.

Vihreiden Bella Forsgren huomautti, että uuden vammaispalvelulain voimaantulon lykkääminen tarkoittaisi vanhentuneen ja puutteellisen lainsäädännön perusteella toimimista vuoden 2025 alkuun asti. Nykyisessä lainsäädännössä on puutteita muun muassa lapsen oikeuksiin ja vammaispalvelujen saatavuuteen liittyen.

YK:n lapsen oikeuksien komitea on suositellut useita toimenpiteitä vammaisten lasten oikeuksien vahvistamiseksi. Tähän sisältyy muun muassa oikeus yleisopetukseen, kuulluksi tulemiseen ja sosiaaliseen osallisuuteen sekä laitoksiin sijoittamisen vähentäminen.

**Oppositio protestoi perustuslakivaliokunnan lausunnosta**

Oppositioedustajat eivät jääneet hiljaa tapahtuneen edessä. Kim Berg (sd) kirjoitti, että hallituspuolueet pyyhkivät käytännössä perustuslakivaliokunnan lausunnolla lattiaa vammaispalvelulain käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tämän vuoksi oppositioedustajat joutuivat poistumaan valiokunnan kokouksesta sen päättyessä.

Myös vasemmistoliiton Laura Meriluoto ilmaisi tyytymättömyytensä tilanteeseen ja kertoi, että he pitävät asiasta tiedotustilaisuuden eduskunnassa.

**Hallituspuolueen edustaja vastaa**

Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho puolusti hallituksen kantaa. Hän totesi, ettei hallituksen esityksessä ollut kyse säästöistä vaan siitä, että edellinen hallitus oli varannut liian vähän rahaa vammaispalvelulain muutosten toteuttamiseen ja alirahoittanut esityksen.

Laiho huomautti myös, että laki oli epätarkkarajainen sen suhteen, kenelle se tulee koskemaan ja kuka tulevaisuudessa oikeutetaan vammaispalveluihin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kaikki oppositiopuolueiden edustajat kutsuivat median tiedotustilaisuuteen asiasta. Kutsun lähetti SDP:n eduskuntaryhmän valiokuntavastaava Ilmari Nurminen.

Tilanne vammaispalvelulain käsittelyn suhteen jatkuu kiivaana, ja se herättää laajalti keskustelua parlamentarismin ja vammaisten oikeuksien näkökulmasta.


Satunnainen:


Vastaavia: