10498 latausta vuorokaudessa
9462 artikkelia

2023/10/06

Wagner-palkkasotilasyhtiön entisen johtajan Jevgeni Prigožinin toimet Moldovassa herättävät syystäkin kiukkua ja huolta. Moldovan presidentti Maia Sandun paljastukset Financial Times-lehdelle valottavat synkkää kuvaa siitä, miten Wagnerin joukot ovat sekaantuneet maan poliittiseen tilanteeseen.

Sandu kertoo, että Wagnerin työntekijät ovat salakuljettaneet maahan suuria summia rahaa, joilla on lahjottu ihmisiä äänestämään Venäjä-mielisiä puolueita. Tämä on hälyttävä osoitus siitä, miten ulkopuoliset toimijat voivat vaikuttaa vaaliprosesseihin ja heikentää demokratia’a.

Poliittisissa mielenosoituksissa on nähty yrityksiä provosoida väkivaltaisuuksia, mikä uhkaa Moldovan sisäistä vakautta. Länsimaat ovat oikeutetusti varoittaneet Moldovan johtoa Venäjän pyrkimyksistä sekaantua maan asioihin ja vaaleihin. Helmikuussa annetut varoitukset eivät valitettavasti ole jääneet tyhjiksi.

Merkillepantavaa on myös, että maaliskuussa Moldovassa pidätettiin Wagnerin jäsen, joka sai syytteen levottomuuksien lietsomisesta. Tämä vahvistaa epäilyksiä siitä, että Wagner’in joukot toimivat aktiivisesti maassa ja pyrkivät horjuttamaan rauhaa.

Venäjän painostus jatkuu edelleen, ja on syytä epäillä, että se yrittää vaikuttaa ensi kuussa Moldovassa järjestettäviin paikallisvaaleihin. Tämä on vakava loukkaus Moldovan itsemääräämisoikeutta kohtaan ja vaarantaa maan demokraattisen kehityksen.

On välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö seuraa tilannetta tiiviisti ja tukee Moldova’a sen pyrkimyksissä säilyttää demokratia ja estää ulkopuolisten toimijoiden häiriötekijät. Wagner-palkkasotilasyhtiön toiminnan paljastuminen Moldovassa vaatii voimakasta vastatoimintaa, jotta alueen vakaus ja demokraattinen kehitys voivat jatkua.

Näitä poliittisia mielenosoituksia on tapahtunut myös Suomessa.


Satunnainen:


Vastaavia: