Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#Moldova’ssa #mielenosoitus – 80 000 ihmistä halusi maan liittyvän #EU:hun

21/05/2023

Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa järjestettiin sunnuntaina massiivinen mielenosoitus, jossa ilmaistiin tuki maan pyrkimyksille liittyä Euroopan unioniin, samalla kun se on joutunut Venäjän vaikuttamisyritysten kohteeksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hallituksen organisoimaan mielenosoitukseen osallistui kymmeniätuhansia moldovalaisia, ja viranomaisten mukaan paikalla oli noin 80 000 ihmistä. Moldovan presidentti Maia Sandu on syyttänyt Venäjää pyrkimyksistä häiritä maan EU-jäsenyyspolkua käyttäen propagandaa ja järjestämällä hallituksenvastaisia protesteja.

Sandu sanoi puheessaan, että Moldova ei halua tulla Venäjän kiristämäksi eikä halua enää olla Euroopan syrjäseudulla. Hän lupasi, että Moldovasta tulee EU-jäsen vuoteen 2030 mennessä. Moldovalle myönnettiin EU-ehdokasmaan asema viime kesäkuussa.

Aiemmin tällä viikolla Moldova ilmoitti eroavansa Venäjän johtamasta Itsenäisten valtioiden yhteisöstä, mikä herätti närää Venäjällä.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Moldovassa ja piti mielenosoituksessa puheen, jossa hän toivotti Moldovan tervetulleeksi EU:hun “avosylin ja avoimin sydämin”. Hän korosti, että tämä hanke vahvistaa sekä Moldovaa että Eurooppaa.

Moldovalaislehti Ziarul de Garda haastatteli mielenosoittajia, jotka olivat toiveikkaita Moldovan EU-jäsenyyden ja tulevaisuuden suhteen. Heidän mukaansa he eivät halua tukea maata, joka haluaa tuhota heidän asemansa valtiona ja joka on tuhonnut Ukrainan asemaa valtiona. He ilmaisivat olevansa kaikki Eurooppa-myönteisiä.

Presidentti Sandu kiitti Instagramissa mielenosoitukseen osallistuneita ja muistutti, että tämä unelma on rakennettu sukupolvien ajan. Hän viittasi vuoden 1989 mielenosoitukseen, jossa vaadittiin “moldovan kielen” tunnustamista tuolloisen neuvostotasavallan viralliseksi kieleksi. Tuolloin Moldova oli osa Neuvostoliittoa.

Toisaalta Venäjä-mielistä Shor-oppositiopuoluetta johtava Ilan Shor, maasta karkotettu oligarkki, organisoi vastamielenosoituksia useisiin Moldovan kaupunkeihin. Hän ilmoitti pyrkivänsä järjestämään kansanäänestyksen maan ulkopolitiikasta. Shor tuomittiin viime kuussa 15 vuoden vankeuteen vuoden 2014 tapauksesta, jossa hän varasti moldovalaispankeilta noin miljardin dollarin edestä omaisuutta.

Moldovan mielenosoitukset ja poliittiset jännitteet heijastavat maan jakautumista EU-myönteiseen ja Venäjä-mieliseen leiriin. EU-jäsenyyden tavoittelu ja eroaminen Itsenäisten valtioiden yhteisöstä ovat merkittäviä askelia Moldovan poliittisessa kehityksessä.


Avainsanat: