9548 latausta vuorokaudessa

7478 artikkelia

2023/06/24

Wagnerin perustajan Jevgeni Prigozhinin lehdistöpalvelun julkaisemassa videossa, joka julkaistiin 24. kesäkuuta, hän väitti Wagnerin ottaneen haltuunsa kaikki sotilaskohteet etelävenäläisessä Rostovin kaupungissa.
Wagnerin palkkasoturiryhmän perustaja Jevgeni Prigozhin käynnisti “oikeudenmukaisuuden marssin” Venäjän sotilasjohtajia vastaan väittäessään 23. kesäkuuta, että ohjusisku hänen palkkasoturivoimiinsa Ukrainassa oli aiheuttanut merkittäviä tappioita.

Paikallista aikaa noin klo 8:00 24. kesäkuuta Prigozhinin lehdistöpalvelu julkaisi videon, jossa hän väitti Wagnerin ottaneen haltuunsa kaikki sotilaskohteet etelävenäläisessä Rostovin kaupungissa, mukaan lukien lentokentän. On myös raportteja siitä, että Wagnerin joukot liikkuvat Venäjän Voronezhin alueen läpi Rostovin pohjoispuolella.

Venäjän diktaattori Vladimir Putin on kutsunut Prigozhinin aseellista kapinaa “petokseksi” ja sanonut, että “häntä pidetään vastuussa”.


Kaikki aikaleimat ovat paikallista aikaa (Kiova ja Moskova).

Klo 16:05 – Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kutsui Venäjällä jatkuvaa kriisiä “ennustettavaksi ja vääjäämättömäksi” ja lisäsi, että Moskovan “imperialistinen kampanja uusien alueiden puolesta” vain pahentaa Venäjän sisäisiä ongelmia.

Klo 16:00 – Venäjän valtion valvoma media RBC raportoi, että internet-yhteys saattaa olla rajoitettua niillä Venäjän alueilla, joilla on käynnissä niin kutsuttuja “vastaterrooperaatioita”, viitaten venäläiseen internet-sääntelijään Roskomnadzoriin.

Klo 15:24 – Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporizhian ja Khersonin alueiden Moskovan asettamat johtajat ilmaisivat tukensa Venäjän presidentti Vladimir Putinille Venäjän tilanteen ollessa käynnissä. Venäjän valvonnan alaisen Donetsk’in alueen valtapuolueen johtajan Denis Pushilinin mukaan tilanne laittomasti miehitetyillä alueilla on “vakaa”.

Klo 14:57 – Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrotaan käyneen puhelinkeskusteluja Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukašenkon, Kazakstanin presidentin Kassym-Jomart Tokajevin ja Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirziyoyevin kanssa koskien Wagner-ryhmän aseellista kapinaa Venäjällä. Venäjä, Valko-Venäjä, Kazakstan ja Uzbekistan ovat osa Kolektiivisen turvallisuuden sopimusjärjestöä, hallitustenvälistä sotilasliittoa, johon kuuluvat myös Kirgisia, Armenia ja Tadžikistan.

Klo 13:10 – Voronezhin alueen kuvernööri Aleksandr Gusev kertoi, että öljysäiliöllä olevaa palavaa polttoainetta sammutetaan ja paikalla on yli 100 palomiestä ja 30 ajoneuvoa. M-4-moottoritie on suljettu, ja Gusev kehotti ihmisiä käyttämään alueellisia ja paikallisia teitä kiertoteinä. Verkossa on ilmestynyt videoita, jotka väitetysti näyttävät Wagnerin joukkojen olevan lähellä moottoritietä.

Klo 12:54 – Presidentti Volodymyr Zelensky kommentoi Venäjän tilannetta sanoen, että “ne, jotka valitsevat pahan tien, tuhoavat itsensä”.

Zelenskyn mukaan Venäjä on turvautunut propagandaa peittääkseen heikkoutensa, mutta nyt “on niin paljon kaaosta, ettei mikään valhe voi sitä peittää”. Mitä pidempään Venäjä jatkaa täysimittaista sotaa Ukrainaa vastaan, sitä enemmän se riskeeraa ongelmia omalla alueellaan, lisäsi Zelenskyi.

Klo 12:18 – Prigozhin sanoi ääniviestissä, jonka hänen lehdistöpalvelunsa julkaisi, että Putin oli “syvästi erehtynyt” kutsuessaan hänen tekojaan petokseksi ja lisäsi, että Wagnerin joukot eivät antaudu kenellekään “koska emme halua maan jatkavan korruptiota, petosta ja byrokratiaa”.

Prigozhin jatkoi sanomalla, että Wagnerin joukot taistelivat Afrikassa ja Ukrainassa, kun taas Venäjän sotilasjohto kavalsi ammuksia, aseita ja rahaa, jotka olivat tarpeen maassa toimiville joukoille, omaksi hyödykseen.

“Olemme patriootteja, ja ne, jotka vastustavat meitä tänään, ovat niitä, jotka ovat kokoontuneet roistojen ympärille”, Prigozhin sanoi.

Klo 12:16 – Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vyacheslav Gladkov ilmoitti, että Venäjän sisäministeriö ja kansalliskaarti tiukentavat rajaturvallisuutta alueella “ymmärrettävistä syistä”.

Gladkov lisäsi, että Shebekinon kaupunkiin ja Novaya Tavolzhankan kylään ei pääse sisään klo 18:00 24. kesäkuuta ja klo 6:00 25. kesäkuuta välisenä aikana.

Klo 11:48 – Tšetšenian diktaattori Ramzan Kadyrov kutsui Prigozhinin aseellista kapinaa “petolliseksi” ja “puukoksi selkään” ja lisäsi, että tšetšeenivoimat oli jo lähetetty “konfliktialueille”.

“Oli mitkä tahansa tavoitteet, joita he kuvailevat teille, oli mitkä tahansa lupaukset, joita he teille tekevät, valtion turvallisuus ja Venäjän yhteiskunnan yhtenäisyys ovat tällaisella hetkellä tärkeintä! Katso, miten vihollisemme lännessä hyödyntävät tätä tilannetta”, Kadyrov kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Tšetšenian diktaattorin mukaan aseellinen kapina pysäytetään “ankarilla toimenpiteillä” tarvittaessa.

Klo 11:42 – Venäjän Voronezhin alueen kuvernööri Aleksandr Gusev kirjoitti Telegram-kanavallaan, että “Voronezhin alueen vastaterrori-operaation puitteissa” Venäjän joukot suorittavat “tarvittavia operatiivisia ja taistelutoimia”.

Klo 10:19 – Puolan presidentti Andrzej Duda kertoi pitäneensä tapaamisen pääministerinsä ja puolustusministerinsä sekä liittolaisten kanssa Venäjän tilanteen vuoksi. Dudan mukaan “tilanteen kulku Itärajamme ulkopuolella seurataan jatkuvasti”.


Satunnainen:


Vastaavia: