Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/10/08

Suomen ja Viron välisessä Balticonnector-merikaasuputkessa havaittiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ennen kello kahta tapahtunut epätavallinen paineen lasku. Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkkohaltija Elering tekivät tämän havainnon. Gasgrid Oy:n mukaan painelaskun perusteella heräsi epäilys siitä, että meriputki saattaisi vuotaa.

Tilanteen ratkaisemiseksi meriputken venttiilit suljettiin nopeasti, mikä pysäytti vuodon. Gasgrid Finland Oy ja Elering tekevät parhaillaan yhteistyötä asian selvittämiseksi. Tällä hetkellä Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaana, ja kaasun saanti Inkoon LNG-terminaalista on turvattu.

Vuoto on todennäköisimpänä syynä paineen äkilliselle laskulle, mutta muitakin mahdollisia selityksiä harkitaan. Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia, mutta niihin varaudutaan huolellisesti, ja tutkimukset vuotokohdan paikantamiseksi ovat käynnissä.

Tilanne kaasumarkkinoilla pidetään vakaina, ja Inkoon LNG-terminaali voi kompensoida putken sulkemisen. Kaasun kysyntä riippuu kuitenkin suuresti talven säästä, ja toimijat jatkavat varautumista talven tarpeisiin.

Syyllinen vuotoon on kyllä kaikkien huulilla..?

Jatkossa kaasuputket kannattanee suojata upotettavilla merimiinoilla jotka räjähtäessään tuhoavat vihollisen sabotointiin käytettävän sukelluslaitteiston.

Lue uusin artikkeli: