2023/10/24

Fenetylliini (BAN, USAN) on amfetamiinin ja teofylliinin yhdiste, joka toimii molempien aihiona. Sitä kutsutaan myös nimillä fenetylliini ja fenetylliini (INN); muita nimiä sille ovat amfetamiinietyyliteofylliini ja amfetyliini. Lääkettä markkinoitiin psykostimulanttina brändinimillä Captagon, Biocapton ja Fitton. Nykyään se on laitonta useimmissa maissa ja sitä tuotetaan pääasiassa laittomaan käyttöön. Syyria tunnetaan maailman suurimpana fenetylliinin tuottajana, ja se vastaa 80% globaalista tarjonnasta.

Fenetylliiniä syntetisoi ensimmäisen kerran saksalainen Degussa AG vuonna 1961, ja sitä käytettiin noin 25 vuoden ajan lievempänä vaihtoehtona amfetamiinille ja siihen liittyville yhdisteille. Vaikka FDA ei ole hyväksynyt fenetylliinille virallisia käyttötarkoituksia, sitä käytettiin “hyperaktiivisten lasten” hoidossa, mikä vastaa nykyään tarkkaavaisuushäiriötä, ja harvemmin myös narkolepsian ja masennuksen hoidossa. Yksi fenetylliinin tärkeimmistä eduista oli se, että se ei nostanut verenpainetta samalla tavalla kuin vastaava amfetamiiniannos, joten sitä voitiin käyttää potilailla, joilla oli sydän- ja verisuoniongelmia.

Fenetylliinin katsottiin aiheuttavan vähemmän haittavaikutuksia ja vähemmän väärinkäyttömahdollisuuksia kuin amfetamiini. Siitä huolimatta fenetylliini luokiteltiin Yhdysvalloissa I-luokan huumeeksi vuonna 1981, ja se tuli laittomaksi useimmissa maissa vuonna 1986, kun se luokiteltiin Maailman terveysjärjestön toimesta kansainväliseen luetteloon psykotrooppisten aineiden yleissopimuksen nojalla, vaikka itse fenetylliinin väärinkäytön esiintyvyys oli melko matala. Fenetylliinimolekyyli muodostuu, kun teofylliiniä yhdistetään kovalenttisesti amfetamiiniin alkyyliketjulla.

Fenetylliini metaboloituu elimistössä muodostaen kaksi aktiivista stimulanttia, amfetamiinia (24,5% suun kautta otetusta annoksesta) ja teofylliiniä (13,7% suun kautta otetusta annoksesta). Fenetylliinin fysiologiset vaikutukset näyttävät siis johtuvan näiden kahden yhdisteen yhdistelmästä, vaikka tarkka mekanismi ei ole täysin selvä ja vaikuttaa liittyvän synergistiseen vaikutukseen amfetamiinin ja teofylliinin välillä aineenvaihdunnan seurauksena. Fenetylliinin farmakologisia vaikutuksia ennen hajoamista on edelleen huonosti tunnistettu, vaikka se näyttää vaikuttavan suoraan useisiin serotoniinireseptoreihin.

Lääke on ollut mukana Syyrian sisällissodassa. Fenetylliinin tuotanto ja myynti tuottavat suuria tuloja, joita todennäköisesti käytetään aseiden rahoittamiseen, ja fenetylliiniä käytetään stimulanttina taistelijoille. Köyhyys ja kansainväliset sanktiot, jotka rajoittavat laillisia vientituotteita, ovat osasyyllisiä tähän tilanteeseen.

Toukokuussa 2021 Britannian lehti The Guardian kuvaili Captagonin tuotannon vaikutuksia Syyrian talouteen likaisena bisneksenä, joka luo lähes huumekartellin kaltaisen tilanteen. Huumeiden rahavirtojen virtaaminen Syyriaan horjuttaa laillisia yrityksiä ja asettaa sen Captagonin globaaliksi tuotannon keskukseksi, jossa on lisääntynyt teollistuminen, sopeutuminen ja tekninen kehittyneisyys. Kesäkuussa 2021 Saudi-Arabian viranomaiset takavarikoivat Jeddahin satamassa 14 miljoonaa Captagon-tablettia, jotka oli piilotettu rautalevyjen lähetykseen Libanonista. Saman kuukauden aikana Saudi-Arabian viranomaiset takavarikoivat 4,5 miljoonaa Captagon-pilleriä, jotka oli salakuljetettu useisiin appelsiinilaatikoihin Jeddahin satamassa. Heinäkuussa 2021 Saudi-Arabian tulli löysi 2,1 miljoonaa Captagon-pilleriä Al-Hadithasta tomaattipyre-erässä piilotettuna.

The New York Times kertoi joulukuussa 2021, että Syyrian armeijan eliittiin kuuluva 4. panssaridivisiooni, jota johtaa Maher al-Assad, jonka veli Bashar al-Assad on Syyrian hallitsija, valvoo suurinta osaa Captagonin tuotannosta ja jakelusta, muiden huumeiden ohella. Yksikkö hallitsee tuotantolaitoksia, pakkaamoja ja salakuljetusverkostoja ympäri Syyriaa ja on alkanut käydä kauppaa myös kristallimetamfetamiinilla. Divisionin turvallisuusbüroo, jota johtaa kenraalimajuri Ghassan Bilal, tarjoaa suojaa tehtaille ja salakuljetusreiteille Latakiassa sijaitsevaan satamakaupunkiin ja rajojen yli Jordanian ja Libanonin suuntaan.

Sanktioiden seurauksena Jihad Yazigi, The Syria Reportin päätoimittaja, raportoi, että Captagon on nyt “Syyrian tärkein ulkomaanvaluutan lähde”.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 06:07.54