Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 37195 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/11/20

Vihapuhe uhkaa jälleen nostaa päätään – Suomen ja Venäjän rajatilanne herättää ärsytyksen ilmapiirin.

Suomen ja Venäjän välisen rajatilanteen kiristyessä on liian aikaista huolettomasti väittää, etteikö tilanteella olisi vaikutusta turvapaikanhakijoihin kohdistuvaan vihapuheeseen. Näin arvioi sosiaalipsykologian apulaisprofessori Katarina Pettersson Helsingin yliopistosta, ja hänen varoituksensa tulisi ottaa vakavasti.

Petterssonin mukaan tilanne on nyt erilainen kuin vuonna 2015, jolloin äkillinen turvapaikanhakijoiden tulva Venäjän kautta sai aikaan laajamittaista vihapuhetta internetissä. Nyt fokus on enemmän Venäjän aiheuttamassa uhassa ja toiminnassa, mikä vaikuttaa myös arkipuheeseen ja siihen, mihin viha kohdistuu.

Viime viikkoina itäraja’lle on saapunut entistä enemmän turvapaikanhakijoita ilman tarvittavia asiakirjoja. Suomen raja-asemia on suljettu, ja vain Vartiuksen ja Sallan asemat ottavat turvapaikanhakijoita vastaan. Tällainen tilanne luo ärsytystä ja epävarmuutta, ja se voi purkautua vihapuheena.

Vaikka maahanmuuttovirasto väittää vastaanottokeskuksiin kohdistuvan häirinnän määrän vielä pysyneen samana, ei voi sulkea silmiään siltä tosiasialta, että vihapuheen riski on olemassa. Vuonna 2015 vastaanottokeskuksiin kohdistui järkyttäviä iskuja, ja tällaiset tapahtumat eivät saa toistua.

Poliitikoilla ja medialla on tässä tilanteessa erityisen suuri vastuu. Petterssonin mukaan poliitikkojen luoma keskustelukulttuuri ja median toiminta voivat vaikuttaa merkittävästi vihapuheen kasvuun. Poliittinen keskustelukulttuuri on jo valmiiksi kärjistynyttä, ja nyt on mahdollista sen yltyvän entisestään.

Vihapuhe on kasvanut hitaasti mutta varmasti internetissä vuoden 2015 jälkeen, ja se kohdistuu yhä useampiin eri ryhmiin. Poliisiammattikorkeakoulun vuosiraportin mukaan viharikosten määrä oli viime vuonna toiseksi korkein vuodesta 2008 lähtien. Erityisesti etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvät rikokset ovat lisääntyneet.

Nykyinen epävakaa maailmanpoliittinen tilanne synnyttää epävarmuutta, ja tässä ilmapiirissä on helppo syyttää toisia ihmisryhmiä omasta levottomuudestaan. Jos vihapuhe saa jälleen jalansijaa Suomen ja Venäjä’n rajatilanteen vuoksi, sijaiskärsijöiksi voivat joutua monet suomalaiset tai Suomessa asuvat, jotka eivät ole vastuussa tilanteesta.

Tilanne vaatii poliitikoilta vastuullista ja rauhoittavaa toimintaa sekä median osalta tasapuolista ja faktoihin perustuvaa raportointia. Suomalaisilla on nyt mahdollisuus näyttää, että yhteiskunta voi kohdata vaikeudet ilman vihan lietsontaa ja turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa vihapuhetta.

Jos haluat purkaa ärtymystäsi – kohdista se Venäjän federaatioon – älä ihmisryhmiin!