2023/11/25

Ukrainan miehet pakenemassa Eurooppaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Ukrainan tilanne on ollut myllerryksessä helmikuusta 2022 lähtien, kun Venäjä käynnisti laittoman hyökkäyksen maahan. Viimeisimmät tiedot kertovat, että noin 650 000 ukrainalaismiestä iältään 18–60 vuotta on paennut maasta kohti Eurooppaa. Tämä massiivinen siirtolaisjoukko on herättänyt huolta ja haasteita sekä Ukrainalle että vastaanottaville Euroopan unionin maille.

Euroopan unionin virallisen tilastokeskuksen Eurostatin mukaan yli puoli miljoonaa ukrainalaismiestä on nyt pakolaisina EU:n 27 jäsenvaltiossa sekä Sveitsissä, Liechtensteinissa ja Norjassa. Monelta heistä puuttuvat asianmukaiset asiakirjat, mikä tekee tilanteesta entistä monimutkaisemman. Saksassa arvioidaan olevan noin 100 000 rekisteröimätöntä ukrainalaismiestä, kun taas Itävallassa vähintään 14 000 on saapunut maahan väärennettyjen asiakirjojen tai salakuljettajien avulla.

Sotatilan vallitessa Ukrainassa miehet iältään 18–60 vuotta eivät saa poistua maasta, koska heitä voidaan kutsua sotilaspalvelukseen. Tämä asettaa heidät vaikeaan tilanteeseen, sillä heidän on päätettävä joko jäädä ja mahdollisesti osallistua sotaan tai lähteä kotimaastaan etsimään turvaa ja parempaa tulevaisuutta Euroopasta.

Valitettavasti tilastot eivät anna täydellistä kuvaa siitä, kuinka moni mies lähti laillisesti, eivätkä ne myöskään paljasta niiden miesten määrää, jotka saattavat olla lähteneet Eurooppaan Venäjän tilapäisesti miehittämiltä alueilta. Tämä lisää epävarmuutta tilanteeseen ja vaikeuttaa vastaanottavien maiden viranomaisten tehtävää.

Ukraina itse kohtaa valtavan haasteen ylläpitää riittävää sotilashenkilöstöä, ja tuoreet raportit osoittavat, että lähes 20 000 ukrainalaismiestä on onnistunut välttämään asevelvollisuuden ja löytänyt erilaisia reittejä maasta poistumiseksi. Tämän vuoden aikana paljastui laajamittainen asevelvollisuuden välttämisjärjestelmä, joka liittyi väärennettyihin lääkärintodistuksiin. Osallistuneet henkilöt väittävät saaneensa merkittäviä summia tarjotakseen väärennettyjä todistuksia, jotka julistivat heidät sopimattomiksi sotilaspalvelukseen kuvitteellisten terveysongelmien perusteella.

Yhdistyneet Kansakunnat (YK) on arvioinut, että noin 6,2 miljoonaa pakolaista on lähtenyt maasta Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien. Ukrainan väestö oli 41 miljoonaa vuonna 2021, mutta nykyisin se on noin 35 miljoonaa. Asiantuntijat varoittavat, että väkiluku voi laskea alle 29 miljoonaan seuraavan 30 vuoden aikana, Euroopan unionin yhteisen koordinointikeskuksen varoituksen mukaan. Tämä heijastaa paitsi sotatilan aiheuttamia välittömiä haasteita myös pitkäaikaisia seurauksia, jotka voivat vaikuttaa Ukrainaan ja sen ihmisiin vielä pitkään.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 19:26.11