2023/12/17

Wirecard-skandaali: Kavaltajan kintereillä, Venäjän varjossa.

Viime kesäkuussa saksalainen maksupalvelujättiläinen Wirecard järkytti maailmaa, kun sen tililtä katosi lähes kaksi miljardia dollaria. The Wall Street Journalin tuoreen raportin mukaan kyseessä oli massiivinen petos, joka ulottui aina Venäjän salaisiin syövereihin saakka.

Tarinassa piirtyy synkkä kuva Wirecardin operatiivisesta johtajasta Jan Marsalekista. Kesällä 2020, kun kahden miljardin dollarin aukko paljastui, Marsalek ei ainoastaan karannut, vaan hän teki sen taitavasti, lensi yksityiskoneella Itävallasta Valko-Venäjälle ja jatkoi matkaansa autolla Moskova’an, missä hän sai Venäjä’n passin. Koko tapahtumasarja heittää varjon saksa’laisen yrityksen ylle.

Länsimaiset tiedustelu- ja turvallisuusviranomaiset ovat vetäneet hälyttäviä johtopäätöksiä, nimittäin Marsalekin kytköksistä Venäjälle. Epäilykset vahvistuvat, kun häntä epäillään satojen miljoonien dollareiden kavaltamisesta, joiden uskotaan päättyneen Venäjän vakoiluoperaatioihin ympäri maailmaa. Lisäksi Marsalek on rahoittanut Venäjän sotapäällikkö Jevgeni Prigožinia, joka on jo siirtynyt manan majoille Putin’in tappamana.

Wirecardin skandaalissa kytkeytyy myös vakava syytös venäläisten tietojenkeruusta, erityisesti Saksan BND-turvallisuuspalvelusta.

Marsalekin entiset työtoverit ovat paljastaneet hänen epäilyttävät tottumuksensa, kuten Venäjän presidentin Vladimir Putinin patsaan pitämisen työpöydällään. Tämä ei ainoastaan heijasta Wirecardin johdon moraalista rappiota vaan myös herättää kysymyksen yrityksen eettisestä ilmapiiristä.

Vaikka Marsalek on etsintäkuulutettu, hän on onnistunut perustamaan oman yrityksen Britannia’ssa tšekkiläisen passin avulla. Yritys perustettiin vuonna 2021 ja suljettiin Lontoo’ssa viime vuonna, mutta syyttäjien mukaan Marsalek johti viiden bulgaria’laisen vakoojan verkostoa, joka keräsi tietoja Venäjälle.

Länsimaisten tiedusteluorganisaatioiden mukaan Marsalek piileskelee tällä hetkellä Dubai’ssa, mutta Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien hallitus ei ole vielä kommentoinut asiaa The Wall Street Journalille.

Ei ole vain Marsalek, joka on syytettyjen penkillä. Myös Wirecardin toimitusjohtajaa, Markus Braunia, syytetään sijoittajien pettämisestä ja massiivisista rikoksista. Vaikka Braun kiistää kaikki syytökset, hänen johtamansa jättiläinen on menettänyt luottamuksen maailman talouspiireissä.

Wirecard-skandaali paljastaa, kuinka petos ja vakoilu Venäjän hyväksi voi punoutua yhteen, ja kuinka vaarallinen yhdistelmä se voi olla liike-elämälle ja kansainväliselle turvallisuudelle.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/28 15:03.08