2023/12/18

Venäjän Munakriisi: Talous romahduksen partaalla.

Venäjä on jälleen kerran otsikoissa, mutta tällä kertaa ei poliittisen draaman tai kansainvälisen kriisin vuoksi. Sen sijaan Venäjä on uppoamassa oman taloutensa synkkään suohon, ja munakriisi on vain yksi oire laajemmasta ongelmasta.

Inflaatio Venäjällä on kohonnut huolestuttavalle tasolle, ja ruplan arvo on laskenut kuin kivi. Viime viikolla Venäjän keskuspankki teki päätöksen nostaa ohjauskorkoaan huimaavaan 16 prosenttiin. Tämä ei ole mikä tahansa pieni korotus, vaan loikka suoraan 7,5 prosentista, joka oli vielä todellisuutta kesäkuussa.

Muistellaampa hetki taaksepäin keväälle 2022, jolloin Venäjä päätti aloittaa täysimittaisen hyökkäyksen Ukraina’ssa. Mikä oli ohjauskorko silloin? Melkein samoissa lukemissa kuin nyt. Onko tämä pelkkä sattuma vai osa suurempaa suunnitelmaa?

Marraskuussa kuluttajahinnat nousivat Venäjällä kokonaisuudessaan 7,5 prosenttia vuoden takaisesta. Se ei ole mikään pikkujuttu. Yksittäisten tuotteiden hinnat ovat nousseet vieläkin jyrkemmin, ja tämä on herättänyt levottomuutta Venäjällä. Syksyllä bensiinin hinnannousu aiheutti ongelmia, ja nyt joulun alla pöydät nitkuvat kananmunien nopean hinnannousun vuoksi.

Venäjän federaation kansalaiset kärsivät talouden romahduksesta, kun valtion päättäjät keskittyvät muuhun kuin maan talouden pitämiseen pystyssä. Kansa maksaa laskun, kun poliittiset päättäjät ratsastavat ylpeydellään ja heiluttavat sotilas’voimiaan. Venäjän talous ei ole vain heidän leikkikenttänsä – se on ihmisten elämä ja toimeentulo.

On aika herätä todellisuuteen ja tunnustaa, että Venäjän nykyiset talousongelmat eivät ole sattumaa. Ne ovat seurausta huonosta päätöksenteosta, korruptio’sta ja vastuuttomasta politiikka-leikistä. Munakriisi on vain jäävuoren huippu, ja jos Venäjä ei ota vakavasti taloutensa tilaa, se saattaa pian olla piste point of no returnilla – pisteessä, josta ei ole enää paluuta. USSR 2.0.


Satunnainen:


Vastaavia:


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/27 05:57.48