10529 latausta vuorokaudessa
9486 artikkelia

2023/12/18

Viro’n puolustusministeriö julkaisi joulukuussa rohkaisevan raportin, joka maalaa vision Ukrainan voitosta Venäjää vastaan tulevien vuosien aikana. Raportti tarjoaa syvällisen analyysin ja strategian, joka perustuu USA:n ja Eurooppa-alueen puolustusteollisuuden nousuun sekä Venäjän omien voimavarojen nopeaan heikentymiseen.

Raportin mukaan Venäjä pysyy merkittävänä uhanalaisena euroatlanttiselle turvallisuudelle, mutta sen voimavarat vähenevät dramaattisesti vuoteen 2025 mennessä. Tämä johtuu osittain siitä, että Venäjä on syvällä sitoutunut Ukrainan sotaan, mikä vaatii valtavia resursseja.

Sodan kustannukset ovat Venäjälle valtavia, ja raportin mukaan pelkät armeijan kulut ylittävät 10 miljardia euroa kuukaudessa. Tämä asettaa Venäjän talouden erittäin haavoittuvaan asemaan. Lisäksi pakotteet ovat iskeneet Venäjän talouteen vähentäen tuloja olennaisista resursseista, kuten kaasusta ja öljystä.

Raportissa paljastetaan viisi keskeistä toimintatapaa, joilla Venäjä pyrkii horjuttamaan Ukrainaa. Niihin kuuluvat sodan pidentäminen, miehitetyn alueen laajentaminen, Ukrainan kestävyyden heikentäminen, kriittisten varojen tuhoaminen ja Ukrainan kumppaneiden määrätietoisuuden heikentäminen.

Ukrainan voittoon tarvittavat toimet on määritelty raportissa selkeästi. Yksi keskeinen strategia on Venäjän puolustuksen kiertäminen ja sen hyökkäysoperaatioiden latistaminen. Tämä voidaan saavuttaa muun muassa katkaisemalla maa­yhteydet ja tekemällä huollon toimivuudesta suhteettoman kallista ja aikaa vievää. Samalla Ukrainan joukkoja on koulutettava niin, että ne pystyvät toteuttamaan laajamittaisia hyökkäysoperaatioita.

Raportin mukaan on välttämätöntä häiritä Venäjän hyökkäystä estämällä sen säännöllinen koulutusohjelma, mikä voisi johtaa arviolta 130 000 sotilaan kouluttamisen häiritsemiseen puolen vuoden välein. Tämän estämiseksi Ukrainan on aiheutettava Venäjän joukoille enemmän vahinkoa ja pakotettava se sijoittamaan uusia sotilaita ennenaikaisesti pieninä joukkoina teurastettavaksi.

Raportin mukaan tavoitteena tulisi olla vahingoittaa tai jopa tappaa vähintään 50 000 venäläissotilasta puolta vuotta kohti, mikä vaikuttaisi merkittävästi Venäjän kykyyn jatkaa sotaa.

Toinen tärkeä strategia on Venäjän talouden kurittaminen entistä tehokkaammin. Tämä edellyttää sanktio’iden aggressiivisempaa täytäntöönpanoa ja Venäjän valtion jäädytettyjen varojen käyttämistä Ukrainan tukemiseen. Raportissa mainitaan, että lännessä on noin 300 miljardia euroa Venäjän valtion varoja, jotka voivat olla avain Ukrainan menestykseen.

Ukrainan ja sen kumppaneiden on oltava päättäväisiä ja yhtenäisiä näissä toimissaan, jotta Venäjän voittaminen on mahdollista. Raportti tarjoaa toivonkipinän siitä, että Ukrainalla on edessään valoisa tulevaisuus, kun se hyödyntää strategiansa täysimääräisesti ja saa tarvittavaa tukea kansainvälisiltä kumppaneiltaan.


Satunnainen:


Vastaavia: