10475 latausta vuorokaudessa
9454 artikkelia

2023/12/22

Ukrainalainen dokumenttielokuva “20 Days in Mariupol” on valittu 96. Oscar-gaalan lyhytlistalle, ilmoitti USA:n elokuva-akatemia 21. joulukuuta.

Elokuvan ohjasi ukrainalainen valokuvaaja, kuvajournalisti ja elokuvantekijä Mstyslav Chernov, joka työskenteli Associated Pressille Venäjän käynnistäessä täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Dokumentti kuvaa Venäjän piiritystä Mariupolissa Donetsk’issa Chernovin ja hänen tiiminsä näkökulmasta hyökkäyksen ensimmäisten viikkojen aikana. Elokuva koostuu 30 tunnin kuvamateriaalista, jonka he kuvasivat Mariupolissa piirityksen aikana.

Mariupol pysyi Venäjä’n piirityksen alla toukokuuhun 2022 asti, mikä johti tuhansien kuolemaan ja kaupungin muuttumiseen raunioiksi.

“20 Days in Mariupol” oli yksi 15 elokuvasta, jotka valittiin lyhytlistalle Dokumenttielokuvien kategoriassa, johon 167 elokuvaa oli oikeutettu.

Elokuva oli myös yksi 15 elokuvasta, jotka etenivät seuraavalle äänestyskierrokselle Kansainvälinen Pitkä Elokuva -kategoriassa. Kategoriaan oli oikeutettuja elokuvia 88 maasta ja alueelta.

Elokuvan ensi-illan jälkeen tammikuussa 2023 “20 Days in Mariupol” on voittanut yleisöpalkintoja Sundance Film Festivalilla, International Documentary Film Festival Amsterdamissa, Hot Docs Canadian Documentary Festivalilla ja DocuDaysUAssa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan muutama toimittaja ja kuvaaja jäi piiritettyyn Mariupoliin raportoimaan sodan kauhuista. Monet heidän kuvistaan levisivät ympäri maailman ja videot näyttävät tuskan, jota sairaaloihin loukkuun jääneet ihmiset, haavoittuneet ja kuolevat joutuvat kokemaan. Samalla palkittu dokumentti näyttää, millaista sotakuvaajan työ on.

Katso video Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-67287489


Satunnainen:


Vastaavia: