11085 latausta vuorokaudessa
9599 artikkelia

2023/12/26

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti maanantaina, että Venäjän joukot ovat ottaneet kokonaan haltuunsa Marjinkan kaupungin Itä-Ukrainan Donetskin länsipuolella. Ukraina on myöntänyt tappionsa tässä taistelussa.

Samalla Ukraina kertoo tuhonneensa Mustallamerellä venäläisen sotalaivan, joka epäillään kuljettaneen iranilaisia lennokkeja. Tämä tapahtuma heijastaa Ukrainan sodan monimutkaisuutta ja kansainvälisiä vaikutuksia.

Sodassa on nähty molempien osapuolten saavuttavan pieniä voittoja: etenemistä, perääntymistä, ilmavoittoja ja tykistökeskityksiä. Ukrainan vastahyökkäys syksyllä ei tuonut odotettua menestystä, mikä korostaa Ukrainan armeijan haavoittuvaisuutta ja kyvyttömyyttä johtaa suuria yhteisoperaatioita. Lännen aseavun huolimatta Ukrainan sotilaskaluston ja koulutuksen aikaisempi laiminlyönti näkyy nyt.

Ukrainan presidentti Zelenskyi’n suurin huoli on lännen ase- ja rahatuen jatkuvuus. Auttajamaiden sotaväsymyksen kasvu ja mahdollinen tuen tyrehtyminen uhkaavat jättää Ukrainan yksin Venäjän edessä.

Ukraina’n taistelua on verrattu Suomen talvisotaan, mutta toivottavasti Ukrainan kohtalo ei ole samankaltainen. Suomen sota päättyi veriseen taisteluun, pakkorauhaan ja alueluovutuksiin.

Venäjän armeija on toipunut Kiovan porteilla koetusta tappiosta, ja Putinilla on nyt uusia pelimerkkejä: lännen väsyminen, USA:n presidentinvaalit ja EU:n hajanaisuus. Putin’in ehdottama tulitauko Ukrainaan on todennäköisesti ansa, jonka tarkoitus on vahvistaa Venäjän sotilaallista läsnäoloa alueella.

Tulitauko antaisi Venäjälle aikaa valmistautua uusiin taisteluihin. Venäjä pyrkii palauttamaan sotilaallisen suorituskykynsä ja siirtymään sotatalouteen. Putinin tavoite Ukrainan nujertamisesta on yhä voimassa, ja hänen mahdollinen voittonsa olisi Euroopan turvallisuudelle vakava isku.

Näiden tapahtumien seuraaminen on erityisen tärkeää Suomelle, joka sijaitsee Venäjän rajanaapurina.


Satunnainen:


Vastaavia: