Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Putin’in kommentit lännen vihollisista #Venäjä’lle – pelkkää #maskirovka’a

2024/01/03

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin kommentit, joissa hän nimesi lännen Venäjän “viholliseksi”, viittaavat Kremlin narratiiviin, jonka tavoitteena on vakuuttaa länsimaat pettämään Ukraina tulevissa neuvotteluissa Venäjän kanssa, kirjoitti Institute for the Study of War (ISW) 2. tammikuuta antamassaan raportissa.

Putin totesi 1. tammikuuta, että “Ukraina itsessään ei ole vihollinen” Venäjälle, vaan todellisia vihollisia ovat länsimaat, jotka haluavat tuhota Venäjän suvereniteetin, ja että Ukraina on jo “täysin tuhottu”.

ISW:n mukaan nämä lausunnot osoittavat, että Putin näkee sodan Ukrainaa vastaan sotana Venäjän ja lännen välillä, eikä suorana hyökkäyksenä Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta vastaan.

“Putinin kehystys … viittaa siihen, että hän ei aio neuvotella rehellisesti Ukrainan kanssa ja asettaa informaatioehdot, joilla pyritään vakuuttamaan länsi pettämään Ukraina neuvotteluissa,” ISW sanoi.

Politico raportoi 27. joulukuuta, että USA:n ja Euroopan virkamiehet ovat hiljalleen siirtymässä strategiasta, joka pyrkii auttamaan Ukrainaa saavuttamaan sotilaallisen voiton, kohti parantamaan Ukrainan asemaa tulevissa neuvotteluissa.

Putin toivoo hyödyntävänsä “kaikenlaista horjumista lännen tukessa Ukrainalle”, sanoi ISW.

The New York Times raportoi 23. joulukuuta, että Venäjä olisi avoin tulitauolle, jos Ukraina luovuttaisi kaikki alueet, joita Venäjä tällä hetkellä laittomasti miehittää. Nämä ehdot rikkovat sekä presidentti Volodymyr Zelenskyi’n 10-kohtaisen rauhan kaavan että suurimman osan ukrainalaisten toiveita.

“Väärin kehystämällä Ukrainaa pelinappulana ilman omaa toimijuutta,” Putin pystyy “peittämään laajentumis- ja maksimaaliset tavoitteensa,” sanoi ISW.

ISW:n analyytikot varoittivat, että Putin ei ole halukas neuvottelemaan Ukrainan kanssa itsenäisenä toimijana, ja on kiinnostunut ainoastaan “neuvotteluista” lännen kanssa Ukrainan asemasta Venäjän vaikutuspiirissä.

“Mikä tahansa lännen sitoutuminen Ukrainan tulevaisuuden neuvotteluihin, jotka ohittavat Ukrainan, viestittää Venäjälle, että se voi sanoittaa tahtonsa maille, jotka se katsoo kuuluvan sen vaikutuspiiriin – jopa maiden ulkopuolella Ukrainaa,” sanoi ISW.

Putinin retoriikka pyrkii myös oikeuttamaan raskaat tappiot, joita Venäjä jatkaa kärsimään taistelukentällä. Poistamalla Ukraina sodan narratiivista ja väittämällä eksistentiaalista uhkaa lännestä, se hämärtää Venäjän roolia hyökkääjänä ja sen yksinomaista vastuuta sodan pitkittymisestä.