Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Tiedustelu: #Venäjä hyökkää #eurooppa-alueelle vuoden 2024-2025 välisenä talvena?

2024/01/01

Euroopan tiedustelulähteiden mukaan Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä Eurooppaan vuosien 2024-2025 talven aikana, mikäli USA:ssa vallitsee “johtajuuden tyhjiö” vuoden 2024 presidentinvaalien jälkeen, raportoi saksalainen iltapäivälehti Bild 23. joulukuuta, viitaten nimettömään Euroopan tiedustelulähteeseen.

Tiedustelupalvelun lähde esittää, että mahdollinen Venäjän isku Eurooppaan saattaisi tapahtua presidentin vaihtumisen aikana, mikäli presidentti Joe Biden ei onnistu uudelleenvalinnassaan Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Tämä siirtymäkausi kestää kolme kuukautta, marraskuun 2024 Yhdysvaltain presidentinvaaleista seuraavaan virkaanastujaispäivään tammikuussa 2025.

Tiedustelulähteen mukaan Venäjä saattaisi pyrkiä iskemään Eurooppaan juuri tässä siirtymäkaudessa, erityisesti jos johtavana republikaaniehdokkaana ja entisenä presidenttinä Donald Trump valitaan uudelleen. Avun saapumista Euroopan maille odotetaan, joskin viiveellä.

Entinen presidentti Donald Trump on toistuvasti kampanjansa aikana arvostellut presidentti Joe Bidenin hallinnon tarjoaman avun määrää Ukraina’lle. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on myös aiemmin varoittanut, että tulevien Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokset voivat “hyvin voimakkaasti” vaikuttaa Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kulkuun.

Saksalainen ajatushautomo DGAP on aiemmin varoittanut länsimaita, ehdottaen, että Venäjä saattaisi käynnistää suoran hyökkäyksen NATO:a vastaan “niinkin pian kuin kuudesta kymmeneen vuoteen.” Puolan kansallinen turvallisuusvirasto on ilmaissut kiireellisemmän huolen, arvioiden, että Venäjä voisi mahdollisesti hyökätä NATOon alle 36 kuukauden kuluessa.

Puolan viranomaiset ovat aiemmin ehdottaneet, että Venäjä saattaisi kohdistaa iskun johonkin Itä-Euroopan NATO-maahan, mukaan lukien maat kuten Puola, Viro, Romania ja Liettua.