9606 latausta vuorokaudessa

7690 artikkelia

2023/07/02

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun Suomeen sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen torstaina 13. heinäkuuta 2023 Helsingissä. Tapahtuma järjestetään Presidentinlinnassa, ja siihen osallistuvat presidentti Niinistön ja presidentti Bidenin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir. Kokouksen keskusteluaiheina ovat Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen tiivistyvä yhteistyö turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä.

Presidentti Niinistö iloitsee mahdollisuudesta jatkaa keskustelua Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen johtajien kesken. Tämä on kolmas vastaava huippukokous, aiemmat pidettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016. Tällä kertaa keskustelut jatkuvat Helsingissä.

Ennen Pohjoismaat-Yhdysvallat-huippukokouksen alkua presidentti Niinistöllä on ohjelmassa kahdenvälinen tapaaminen presidentti Bidenin kanssa. Suomen tasavallan presidentin kanslia tiedotti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin saapuvan vierailulle Suomeen 13. heinäkuuta. Presidentinlinnassa järjestettävässä huippukokouksessa isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kokoukseen on kutsuttu myös Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir. Tiedotteen mukaan kokouksessa ovat läsnä myös Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pääministerit. Kokouksessa keskitytään maiden yhteistyön tiivistämiseen turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä.

Tiedotteessa kerrotaan, että Niinistö ja Biden tapaavat kahden kesken ennen huippukokouksen alkua.

“Kokoonnumme Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen johtajien kesken nyt kolmatta kertaa. Aiemmat vastaavat huippukokoukset järjestettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016. On hienoa päästä jatkamaan keskustelua tällä kertaa Helsingissä”, Niinistö sanoo tiedotteessa.

Yhdysvaltain presidentti matkustaa myös Liettuan Vilna’an, jossa järjestetään sotilasliitto Naton huippukokous 11.–12. heinäkuuta. Suomi on allianssin uusin jäsenmaa.

Bidenin vierailusta Suomeen on spekuloitu jo pitkään. Yhdysvaltalaismedia NBC News kertoi asiasta ensimmäisenä huhtikuussa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteet vahvistivat toukokuussa Iltalehdelle huippukokouksen olevan valmistelussa. Pohjoismaiden johtajat ja Yhdysvaltain presidentti ovat aiemmin tavanneet huippukokouksissa Tukholmassa vuonna 2013 ja Valkoisessa talossa Washingtonissa vuonna 2016.

Bidenin vierailu Suomeen on kuitenkin historiallinen, koska se on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti vierailee Suomessa ilman, että tapaaminen liittyy suoraan Venäjä-suhteisiin. Aiemmat Yhdysvaltain presidentit Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton ja Donald Trump ovat vierailleet Suomessa virassaan ollessaan.

Joe Biden vieraili Helsingissä maaliskuussa 2011 Yhdysvaltain varapresidentin ominaisuudessa.

YLE näyttää suoran lähetyksen tiedotustilaisuudesta:

https://yle.fi/a/74-20039359

Vaihtoehtoisesti lähetyksen näkee suorana 19:00 alkaen tästä osoitteesta:

https://presidentti.videosync.fi/live


Satunnainen:


Vastaavia: