Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä jatkaa #GPS-häirintää alueella #Suomi

2024/01/01

Viime viikolla uutiset täyttyivät raporteista, jotka kertoivat Suomen ilmatilan yllä tapahtuneista häiriöistä. Satelliittipaikannusjärjestelmä eli gps on kokenut ongelmia, jotka ovat tulleet ilmi gpsjam-sivuston tarjoaman avointen lähteiden datan kautta. Nämä häiriöt näkyivät ensiksi Itämeren yllä ja vaikka ne ovat Itämerellä hieman laantuneet, on uusia häiriön merkkejä havaittavissa nyt Suomen mantereen ja Suomenlahden alueella.

Gpsjam-sivuston keräämän tiedon mukaan häiriöt alkoivat 29. joulukuuta pienellä alueella Lappeenrannan eteläpuolella. Häiriöalue laajeni seuraavana päivänä kattamaan laajemman alueen Lappeenrannan ja Parikkalan välillä. Viimeisen vuorokauden aikana häiriöt ovat levittäytyneet laajemmalle yli Suomen taivaan, ja samankaltaisia ongelmia on havaittu myös Baltian maiden ilmatilassa.

John Wiseman, gpsjam-sivuston perustaja, on ottanut kantaa tilanteeseen viestipalvelu X:ssä kommentoiden, että Suomen yllä havaitut uudet häiriöt ovat ennennäkemättömiä ottaen huomioon niiden laajuuden ja vaikutuksen laajuuden lentoliikenteeseen. Hän arvioi, että häiriöiden syy voi olla joko tarkoituksellinen häiriköinti tai sotilasharjoitukset, ja usein vastaavaa toimintaa pidetään Venäjän suunnalta tulevana.

Wiseman toteaa, ettei tilanne ole kriittinen lentoturvallisuuden kannalta, mutta se on ärsyttävä tekijä, joka poistaa yhden turvallisuustason, vaikka se ei välttämättä vaikuta maan pinnalla oleviin ihmisiin. Tästä huolimatta Finnair vahvisti Helsingin Sanomille havainneensa gps-häiriöitä Ruotsin eteläkärjen, eteläisen Itämeren ja Puolan yllä. Näiden häiriöiden seuraukset ja syyt ovat yhä tutkinnan alla, ja ne herättävät huolta niin siviili- kuin sotilaslentoliikenteessäkin.