Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2867 artikkelia

0:00

2024/01/02

Hans Petteri Ehrnrooth, entinen toimitusjohtaja ja yritysvelho, on tuomittu kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hänen rötöksensä juontavat juurensa vuosien takaa, kun Makuuni, kerran kukoistava videovuokraamo- ja irtomakeisketju, dyykkasi itsensä konkurssiin vuonna 2018. Tämä käräjäoikeuden 21. joulukuuta antama tuomio on kuin suoraan talousrikollisuuden oppikirjasta!

Tuomion mukaan Ehrnrooth oli pöyristyttävällä tavalla nostanut Makuunista ja sen tytäryhtiö M-Logisticsista yhteensä yli 1,2 miljoonaa euroa omalle tililleen. Nämä rahat, jotka olivat tarkoitettu yritysten kehittämiseen ja velvoitteiden hoitamiseen, valuivatkin hänen omiin taskuihinsa. Ei palkkoina, ei bonuksina, vaan suorina siirtoina, joilla ei ollut liiketaloudellisia perusteita! Nämä teot eivät ainoastaan olleet vastuuttomia, vaan ne syvensivät yritysten taloudellista ahdinkoa ja johtivat ne lopulta konkurssiin.

Monimutkaiset kirjanpidolliset järjestelyt, kuten osakaslainat ja niiden myöhemmät kuittaukset, peittivät Ehrnroothin toimia. Hän oli kuin mestarillinen taikuri, joka häivytti rahasummat kirjanpidosta. Makuunin ja M-Logisticsin hallitukset olivat pimennossa näistä manöövereistä, ja Ehrnroothin omistama Mikkelin Konsultointi ja Sijoitus oli kuin hänen henkilökohtainen rahastonsa. Laskutukset ja muut varainkäytön peittelytoimet olivat suunnitelmallisia ja henkilökohtaisen edun tavoittelua.

Tuomioon sisältyvä 901 367,58 euron korvaus konkurssipesille on vain murto-osa siitä vahingosta, jonka Ehrnrooth aiheutti. Makuunin ja M-Logisticsin työntekijät, alihankkijat, asiakkaat ja sijoittajat kärsivät hänen itsekkäistä teoistaan. Ehdollinen vankeus ja yhdyskuntapalvelu ovat pieni hinta niistä seurauksista, joita hänen toimintansa aiheutti.

Tämä tapaus on karu muistutus siitä, miten yksittäisen henkilön ahneus ja vastuuttomuus voivat romuttaa vuosikymmenten työn ja luottamuksen. Se on myös varoitus nykyisille ja tuleville johtajille: liiketoiminnassa rehellisyys, läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovat avainasemassa. Ehrnroothin kaltaiset toimet eivät ainoastaan tuhoa yrityksiä, vaan myös murentavat yhteiskunnan luottamusta talousjärjestelmään. Häpeällistä!