Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä varastanut 20 000 lasta #Ukraina’sta #ihmisoikeudet #sotarikos #lapsi #ICC

2024/01/16

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä on sodan aikana kaapannut lähes 20 000 ukrainalaista lasta, ja todellinen luku saattaa olla vielä suurempi. Tämä tieto on herättänyt kansainvälistä huolestuneisuutta ja tuonut esiin sodan synkkiä ihmisoikeusrikkomuksia. Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kertoi Maailman talousfoorumin kokouksessa Davosissa, että vain 517 kaapatuista lapsista on palautettu kotiin Ukrainaan. Radio Free Europe raportoi Lubinetsin puheesta, jossa hän ilmaisi myös, että 2 828 aikuista, mukaan lukien 150 siviiliä, on palautettu Ukrainaan.

Nämä luvut ovat hälyttäviä, ja ne korostavat sodan inhimillistä tragediaa. Kaappausten laajuus ja systemaattisuus ovat merkkejä vakavista ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista. Lubinetsin sanojen mukaan “tehtävämme on palauttaa kaikki”. Tämä tehtävä ei ole vain Ukrainan, vaan koko kansainvälisen yhteisön, joka on sitoutunut ihmisoikeuksien suojelemiseen ja sotarikosten torjuntaan.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on jo reagoinut tilanteeseen. Viime vuoden maaliskuussa ICC antoi pidätysmääräykset Venäjän johtajalle Vladimir Putinille ja lapsiasiavaltuutettu Maria Lvova-Belovalle. Heitä epäillään ukrainalaisten lasten laittomasta pakkosiirtämisestä Ukrainan miehitetyiltä alueilta Venäjälle, mikä on selkeä sotarikos.

Kremlin kiistäminen näistä syytöksistä ei muuta sitä tosiasiaa, että kansainvälinen yhteisö on tunnistanut ja tuominnut nämä teot. On välttämätöntä, että syylliset asetetaan vastuuseen ja että kaikki kaapatut lapset ja aikuiset palautetaan turvallisesti kotiin. Tämä on oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain perusperiaate.