Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#ISW: #Venäjä ja #Iran #sota-yhteistyöhön – #hylkiövaltiot

2024/01/16

Venäjä ja Iran valmistelevat uutta sopimusta sotilaallis-teknologisen yhteistyön kehittämiseksi, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreessa raportissaan 15. tammikuuta.

ISW:n mukaan Moskova ja Teheran pyrkivät vahvistamaan kahdenvälistä sotilaallista ja teknistä yhteistyötään perustamalla laajan valtioidenvälisen sopimuksen. Tämä tapahtuu, kun Venäjä etsii laajasti aseistusta ja tarvikkeita jatkaakseen Ukrainaan kohdistamaansa hyökkäystä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja hänen iranilainen kollegansa ministeri Mohammad Reza Ashtiani ylistivät erillisissä puhelinkeskusteluissa maanantaina suunnitelmaansa edistää “Venäjän ja Iranin suhteiden periaatteita”. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskusteli iranilaisen kollegansa Hossein Amir Abdollahianin kanssa sopimuksen yksityiskohdista, jotka käsittelivät kauppaa, talouskehitystä, kuljetusta ja logistiikkaa Venäjän puolustusministeriön tiedotteen mukaan.

Uudet keskustelut valtioidenvälisestä sopimuksesta tulevat, kun Venäjän kerrotaan suunnittelevan lyhyen kantaman ballististen ohjusten ostamista Iranista. Vaikka Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat, ettei kauppaa ole vielä tehty, he varoittivat Venäjän voivan saada iranilaisia ohjuksia keväällä 2024.

Lisätietoja suunnitellun laajan valtioidenvälisen sopimuksen yksityiskohdista ei ole annettu, eikä aikataulua ole asetettu sille, milloin virallinen sopimus saattaisi tulla voimaan, ISW raportoi.

Iran jatkaa olemaan merkittävä aseiden toimittaja Venäjälle sen laajamittaisessa hyökkäyksessä Ukrainaan. Iran on toimittanut Venäjälle tuhansia Shahed-kamikazelennokkeja, joita on käytetty ilmaiskuissa Ukrainaa vastaan, ja on myös tehnyt kauppoja edistyneiden venäläisten lentokoneiden ja helikoptereiden ostamisesta.

Viime kuussa Moskova ja Teheran allekirjoittivat myös julistuksen yhteisestä taistelusta lännen asettamia sanktioita vastaan, joita on määrätty kahdelle hallinnolle niiden roolista sodassa Ukrainaa vastaan.

Venäjän yhä eristäytyessä laajamittaisen hyökkäyksen alusta lähtien ja sen kuluttaessa entisiä sotilasvarusteitaan, se on kääntynyt muiden kansainvälisten hylkiöiden, kuten Pohjois-Korean ja Iranin, puoleen täydentääkseen varastojaan.