Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


Onko #MikaelGabriel #salaliittoteoriat-kannattaja? #VoxPopuli #UMK24 #video

2024/01/21

Mikael Gabrielin #UMK24-kappaleen “Vox Populi” salaliittoteoreettiset viittaukset.

Mikael Gabrielin tuore #UMK24-kappale “Vox Populi” on herättänyt huomiota ja närää sisältönsä vuoksi. Kappaleen sanat ja video ovat tulvillaan viittauksia, jotka kaikuvat disinformaatioskenen ja salaliittoteoreetikoiden ajatusmaailmasta. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Gabrielin maailmankuva on herättänyt keskustelua, mutta “Vox Populi” ottaa askeleen pidemmälle.

“Vox Populi”, suomeksi “kansan ääni”, esittää ajatuksen, että todellinen totuus löytyy kansan keskuudesta, ei eliitin hallitsemista lähteistä. Videon kuvastossa tämä idea saa konkreettisen muodon: uutisstudio, joka hallitsee ihmisiä väärällä tiedolla, symbolisoi valheiden valtakuntaa. Kappaleen sankarit, jotka ajavat pois uutistenlukijat, herättävät kansan näkemään todellisuuden – tämä on klassinen asetelma monissa salaliittoteorioissa.

Janne Riiheläinen, tunnettu some-kommentaattori, on kritisoinut kappaleen sanomaa Twitterissä, eli nykyisessä X:ssä. Hänen mukaansa median petollisuuden korostaminen on olennaista salaliittoteoreetikoille, sillä se auttaa selittämään mediassa esitetyn tiedon ja heidän näkemystensä ristiriidan. Samasta syystä tiede ja tutkimus leimataan usein vihollisiksi sekä salaliittoteoreetikoiden että populistien toimesta.

Erityisen huomionarvoista on kertsissä käytetty lammasviittaus, joka on ollut suosittu etenkin koronadenialistien keskuudessa. Laulussa mainitaan, että “kaikki mielipiteet on yhtä väärii”, mikä on linjassa venäläisen informaatiovaikuttamisen keskeisten väittämien kanssa: ajatuksen mukaan kaikki näkemykset ovat samanarvoisia riippumatta faktoista, eikä absoluuttista totuutta ole olemassa.

Riiheläinen mainitsee myös, että Gabrielin menneisyydessä on viitteitä alttiudesta tällaisille ajatuksille, kuten Putinin kuva tatuoituna hänen polveensa, vaikka tämä on sittemmin peitetty.

Kokonaisuudessaan “Vox Populi” edustaa selkeää kallistumista salaliittoteoreettiseen ajatteluun. Tämänkaltaisella kappaleella ja videolla on potentiaalia houkutella ääniä Euroviisuissa tietyiltä äänestäjäryhmiltä, mutta samalla se voi vahingoittaa Suomen mainetta kansainvälisesti. Gabrielin teos ei ole vain musiikkikappale, vaan myös poliittinen kannanotto, joka heijastaa syvempiä yhteiskunnallisia jakolinjoja ja informaation vääristymisen ongelmia nykypäivän mediaympäristössä.