Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Suomi: yli neljäsosa kansalaisista jo äänestänyt! #Presidentinvaalit2024

2024/01/21

Suomen kansa on näyttänyt aktiivisuutensa tämänvuotisissa presidentinvaaleissa. STT:n mukaan äänestysvilkkaus kotimaassa on kohonnut merkittävästi, saavuttaen 27,6 prosentin tason. Tämä luku kertoo kansalaisten kasvaneesta kiinnostuksesta politiikkaan ja demokratian toimivuuteen.

Ennakkoäänestyksen suosio on ollut erityisen huomattavaa. Sunnuntai-iltaan mennessä äänestysuurnilla on käynyt liki 1,2 miljoonaa suomalaista. Tämä on merkittävä määrä ottaen huomioon Suomen väkiluvun ja aiempien vaalien äänestysaktiivisuuden.

Äänestysaktiivisuuden nousu kertoo kansalaisten halusta vaikuttaa ja osoittaa, että suomalaiset arvostavat äänioikeuttaan. Presidentinvaalit ovat aina merkittävä tapahtuma Suomen poliittisessa kalenterissa, ja tänä vuonna kansalaiset ovat ottaneet tämän mahdollisuuden vakavasti.

Asiantuntijat pohtivat, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet äänestysaktiivisuuden nousuun. Onko kyse ehdokkaiden profiilin korkeudesta, yleisestä poliittisesta ilmapiiristä vai kansalaisten kasvaneesta tietoisuudesta? Vastauksia tähän kysymykseen etsitään edelleen, mutta on selvää, että suomalaiset ovat päättäneet käyttää äänioikeuttaan ennätysmäärin.

Nyt katseet kääntyvät vaalipäivään, jolloin selviää, miten ennakkoäänestys vaikuttaa lopulliseen äänestystulokseen. Onko ennakkoäänestyksen suosio enne suuresta äänestysaktiivisuudesta itse vaalipäivänä, vai nähdäänkö eroja ennakkoäänestäjien ja vaalipäivän äänestäjien välillä? Tämä jää nähtäväksi.

Yksi asia on kuitenkin varma: Suomen kansa on osoittanut demokraattisen järjestelmänsä elinvoimaisuuden ja kansalaisten halun osallistua maansa tulevaisuuden rakentamiseen. Presidentinvaalit 2024 tulevat jäämään historiaan poikkeuksellisen korkean äänestysaktiivisuuden vuoksi.