Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä käyttää #sotavanki’na olevia #ukraina’laisia #ihmiskilpi’nä – #sotarikos

2024/01/25

Venäjä käyttää häpeällisesti Ukrainan sotavankeja ihmiskilpinä! Tämä ei ole vain sotarikos, vaan myös täysin moraaliton teko, joka osoittaa Venäjän halveksuntaa kansainvälisiä lakeja ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Ukrainan sotilastiedustelun edustaja Andrii Yusov on vahvasti vihjannut, että Venäjä olisi käyttänyt ukrainalaisia sotavankeja ihmiskilpinä kuljettaakseen ammuksia ja aseita ohjusjärjestelmille. Tämä väite nousi esille, kun Il-76-sotilaskuljetuskone syöksyi alas Venäjän Belgorodin alueella 24. tammikuuta, jonka Venäjä väitti olleen täynnä ukrainalaisia sotavankeja. Tämä on täysin perusteeton väite, ja Venäjä ei ole esittänyt mitään todisteita väitteensä tueksi.

Ukrainan sotilastieduston viranomaiset eivät ole vahvistaneet, oliko vangittuja henkilöitä koneessa, eivätkä he ole kommentoineet onnettomuuden syitä. Sen sijaan he ovat kertoneet suunnitelleensa vankien vaihtoa kyseisenä päivänä. Venäjän syytökset Ukrainan iskusta koneeseen ovat pelkkää propagandaa, ja tällaiset valheet eivät voi jäädä rankaisematta.

Yusovin mukaan Venäjä rikkoo kansainvälistä lakia, sillä vankien turvallisuudesta vastaa pidättävä valtio, eikä vankeja saa kuljettaa sotilaskoneissa. Hänen mukaansa on mahdollista, että Venäjän armeija ampuikin Il-76-koneen vahingossa, kun ne tähtäsivät ukrainalaiseen miehittämättömään lennokkiin. Tämä ei kuitenkaan oikeuta Ukrainan sotavankien käyttöä ihmiskilpinä, ja Venäjän on vastattava teoistaan.

Ukrainan turvallisuuspalvelu on käynnistänyt tutkinnan onnettomuuden yksityiskohdista, ja Kiova vaatii kansainvälistä tutkimusta tapahtuneesta. Ombudsman Dmytro Lubinets on ilmoittanut aikovansa vedota Yhdistyneisiin Kansakuntiin ja Kansainväliseen Punaisen Ristin Komiteaan selvittääkseen tapahtumat.

On myös korostettava, että Il-76-koneessa oli tarkoitus olla korkean tason venäläisiä virkamiehiä, mutta he eivät nousseet koneeseen. Tämä lisää epäilyjä Venäjän todellisista aikeista ja siitä, onko kyseessä ollut tahallinen teko.

Venäjän propagandistin Margarita Simonyan jakama lista väitetyistä ukrainalaisista sotavangeista on puhtaasti epäluotettava ja osa Venäjän psykologista sodankäyntiä. Ukrainan tiedustelu ei ole kommentoinut tätä listaa, ja heidän mukaansa virallisten tietojen tulee tulla Venäjän viranomaisilta, eikä vastapuolen propagandasta.

Ukrainan tiedotusväline Suspilne on analysoinut lista ja päätellyt, että jotkut nimet ovat todellisia ukrainalaisia sotilaita, jotka ovat tällä hetkellä Venäjän vankeina. He eivät kuitenkaan voi vahvistaa, olivatko nämä henkilöt todella koneessa onnettomuushetkellä tai osa suunniteltua vankien vaihtoa.

Dmytro Lubinetsin mukaan Venäjän Il-76-koneen onnettomuuspaikan valokuvat ja videot eivät viittaa siihen, että koneessa olisi ollut niin suuri määrä ihmisiä, kuten Venäjä väittää. Tämä lisää epäilyksiä Venäjän propagandan oikeellisuudesta ja korostaa tarvetta perusteelliselle kansainväliselle tutkimukselle. Venäjän on vastattava teoistaan, ja maailman on tuomittava tämä julma ihmiskilpikäytäntö ja sotarikos.