Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä’llä #DariaTrepova sai 28 vuoden tuomion #MaximFomin’in eli #VladlenTatarsky’n #murha’sta

2024/01/25

Pietarissa sotabloggaajan murhasta tuomittu nainen kiistää syyllisyytensä.

Pietarissa käyty oikeudenkäynti on tuominnut Darja Trepovan 27 vuoden vankeuteen sotabloggaaja Vladlen Tatarskin, oikealta nimeltään Maksim Fominin, murhasta. Iskussa haavoittui yli 30 ihmistä.

Oikeuden mukaan Trepova on syyllistynyt muun muassa terrorismirikoksiin, kun hän vei patsaan sisään piilotetun pommin kahvilaan, jossa Tatarski oli pitämässä puhetta.

Trepova itse kuitenkin väittää, että hänet lavastettiin ja että hän luuli patsaan sisältäneen salakuuntelulaitteen eikä pommia. Hänen mukaansa hän oli tietämätön todellisista aikeista, eikä hänellä ollut tarkoitus aiheuttaa vahinkoa.

Vladlen Tatarski oli yksi Venäjän suosituimmista sotabloggaajista, ja hänellä oli satojatuhansia seuraajia Telegram-palvelussa. Hänen bloginsa oli tunnettu terävistä ja usein kriittisistä näkemyksistään Venäjän sotatoimista. Tatarski käytti blogiaan tiedonvälitykseen ja avoimeen keskusteluun.

Oikeudenkäynnissä paljastui, että Tatarski oli saanut useita uhkauksia ja varoituksia ennen murhaa, mutta hän ei ollut ottanut niitä vakavasti. Tämä on herättänyt kysymyksiä viranomaisten toiminnasta ja siitä, oliko Trepovan toiminta osa laajempaa salaliittoa.

Vaikka oikeus on nyt antanut päätöksensä, monissa piireissä vallitsee epävarmuus ja epäilykset oikeudenkäynnin rehellisyydestä. Trepova on vakuuttanut syyttömyyttään ja hänen puolustusasianajajansa aikoo valittaa tuomiosta.

Pietarin tapaus heijastaa laajempaa huolta sananvapauden tilasta Venäjällä, kun kriittisiä ääniä pyritään vaientamaan. Monet pelkäävät, että oikeudenkäynti voi toimia pelotteena ja estää avointa keskustelua arkaluonteisista aiheista.

Tilanteen kehitystä seurataan tarkasti kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä se heijastaa laajempaa ilmapiiriä sananvapauden ja poliittisen ilmaisun vapauden ympärillä Venäjällä.