Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Suomi – #Viro välinen #EstLink2 #sähkö’kaapeli vaurio saattaa olla #Venäjä’n #terrorismi’a!

2024/01/27

Venäjän varjo leijuu – Suomen ja Viron merikaapelin vaurio herättää vihaa ja epäilyksiä.

Suomen ja Viron välisen merikaapelin, EstLink 2:n, äkillinen vaurio on herättänyt huolta ja suuttumusta. Lauantaiaamuna Helsingin Narinkkatorilla Alexander Stubbin presidenttikampanjan tilaisuudessa Suomen pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen ilmaisivat närkästyksensä tilanteesta. Huolimatta viranomaisten vakuutteluista sähkön saannin häiriöttömyydestä, on selvää, että tämä vahinko on vakava isku Suomen ja Viron välisille suhteille Venäjään.

Keskusteluissa nousee esiin polttava kysymys: kuka on vastuussa vauriosta? Pääministeri Orpo ei sulkenut pois mahdollisuutta tahallisesta sabotaasista, mikäli kehottikin malttiin ennen johtopäätöksiin ryntäämistä. On äärimmäisen raivostuttavaa, että näin tärkeään infrastruktuuriin kohdistuu tuhoisia tekoja, ja kansalaisilla on oikeus tietää, kuka tähän syyllinen on.

Ulkoministeri Valtonen sen sijaan näyttää välttelevän suoria syytöksiä, mikä herättää epäilyksiä hallituksen linjasta. Onko kyseessä poliittinen peli vai halutaanko totuus pimittää kansalta? Valtonen kehottaa odottamaan tutkimustuloksia ennen johtopäätöksiä, mutta tämä voi olla vain yritys voittaa aikaa ja rauhoitella tilannetta.

Huomionarvoista on myös viittaus aiempaan tapaukseen, jossa Balticconnector-kaasuputki vaurioitui.

Vaikka en nyt suoraan syytä Venäjää, on vaikea olla pohtimatta sen roolia. Venäjä on aiemminkin ollut kytköksissä vastaaviin tilanteisiin, ja tämä synnyttää perusteltuja epäilyksiä. Tutkintaprosessin edetessä on tärkeää pitää silmällä virallisia tuloksia ja varmistua siitä, ettei totuutta peitellä poliittisten pelien takana.

Suomen ja Viron suhteet Venäjään sekä alueen turvallisuustilanne voivat riippua siitä, mitä vastauksia saamme. On aika olla valppaana ja vaatia vastuullisuutta. Venäjän mahdollinen rooli tässä tilanteessa vaatii tarkkaa selvittelyä, ja kansainvälisen yhteisön on astuttava esiin varmistamaan, ettei vastaavia tapahtumia sallita tulevaisuudessa.

Venäjä on terroristivaltio!