Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2024/02/05

Britannian yleisradioyhtiö BBC on paljastanut, että Venäjän vankiloista rekrytoidut vankisotilaat ovat nyt vankina omassa maassaan, eivätkä he pääse vapaiksi edes puolen vuoden rintamapalveluksen jälkeen. Tämä julma käytäntö on nostanut päätään Venäjän armeijan Storm V -osastoissa, joissa vangit joutuvat sotimaan niin kauan kuin sota jatkuu.

BBC:n saamien tietojen mukaan vankisotilaat voivat vapautua ainoastaan kunnianosoituksen saamisen, terveyden menettämisen, enimmäisiän saavuttamisen tai sodan päättymisen kautta. Tämä raaka todellisuus on saanut monet pohtimaan, millaisista olosuhteista nämä miehet ovat valmiita luopumaan.

Erona aiempaan, vankisotilaat eivät myöskään saa täyttä armahdusta, vaan heidät vapautetaan ehdollisesti. Tämä tarkoittaa, että mikäli he syyllistyvät uuteen rikokseen, heidän aiempi tuomionsa otetaan huomioon rangaistusta määrättäessä. Näyttää siltä, että Venäjän valtio pitää näitä miehiä edelleen kurissa, vaikka he olisivatkin taistelleet rintamalla.

Venäjän armeija on perustanut Storm V -osastot, jotka koostuvat näistä vankisotilaista. Monet heistä saavat vain kymmenen päivän tai vieläkin lyhyemmän koulutuksen ennen lähettämistä etulinjaan. Tämä kertoo siitä, että Venäjä käyttää näitä miehiä kuin pelinappuloita, valmiina uhrattavaksi ilman asianmukaista valmistautumista ja koulutusta.

Vaikka joissakin keskusteluryhmissä on todettu Storm V -osastojen tarjoavan paremmat oltavat kuin aiemmat vankiosastot, ei se muuta sitä tosiasiaa, että nämä vankisotilaat ovat edelleen ansassa. Heidän palkkansa juoksee, mutta hengissä säilymisen mahdollisuudet näyttävät olevan minimaaliset. Erään sotilaan arvion mukaan vain 25 prosenttia hänen joukkueestaan on selvinnyt hengissä.

Venäjän käytäntö rekrytoida vankisotilaita massoittain on hälyttävä. Vuonna 2022 alkanut toiminta on saanut sotilaat lähetettyä rintamalle ilman asianmukaista valmistautumista tai sitoutumista. Palkkasotilasyhtiö Wagnerin entisen johtajan Jevgeni Prigožinin johdolla väitetään, että lähes 50 000 vankia on rekrytoitu tähän epätoivoiseen rooliin. Näyttää siltä, että Venäjä käyttää omia vankejaan kuin tyhjiä pelimerkkejä omassa vaarallisessa pelissään.

Venäjä otti vankien rekrytoinnin omiin käsiinsä helmikuussa 2023, mutta sen sijaan, että tilanne olisi parantunut, näyttää siltä, että se on vain pahentunut. Venäjän hallinto näyttää olevan valmis uhraamaan omat kansalaisensa ilman minkäänlaista armoa tai vastuuta. Tämä on synkkä ja tuomittava luku Venäjän sotilaallisen koneiston toiminnassa, ja kansainvälisen yhteisön tulisi ottaa tämä vakavasti ja puuttua tilanteeseen ennen kuin lisää ihmishenkiä menetetään tähän julmaan käytäntöön.